Hlavní obsah

Také se stalo: Záchranná operace v italském kostele, hořící Sydney a Sobotka v Rize

Souhrn sobotních zpráv: V Itálii pokračuje odstraňování následků zemětřesení, v Austrálii vypukl obrovský požár buše a premiér Sobotka vyrazil do Pobaltí na summit.

Reklama

Článek

Úmyslné zapálení Sydney

Na předměstí největšího australského města zuří požár. Zničil už několik desítek aut, stovky lidí musely být evakuovány. S plameny bojuje zhruba tři sta hasičů. V pátek večer policie zatkla dva mladé muže, kteří jsou podezřelí z úmyslného založení požáru.

Plameny se šíří i mimo Sydney, podle lokálních médií navíc přibývají další, menší. V součtu může být ohnisek i více než třicet.

Další velký požár hasiči likvidují na jižním pobřeží Austrálie. Záchranné složky zatím nehlásí žádné mrtvé ani vážně zraněné, škody na majetku ale budou značné.

Sobotka jedná v Rize o migraci a obchodu

Premiér Bohuslav Sobotka se v lotyšském hlavním městě setká s třemi premiéry balkánských zemí, se kterými bude řešit zvládání migrační krize. „S předsedy vlád chci mluvit o tom, jaká je situace v západobalkánské oblasti migrační trasy," citovala ČTK Sobotku. Na summitu 16+1 se dále bude řešit integrace Srbska a Makedonie do Evropské unie a obchod s Čínou. Setkání se v této podobě koná už popáté.

Evakuace cenného obrazu

Hasiči zachránili ze zemětřesením zničeného kostela sv. Filipa v městě Camerino cenný oltářní obraz. Kostelu se při otřesech 26. října propadla střecha a klasicistní obraz Giambattista Tepoleho byl v ohrožení. Hasiči ho za dozoru kurátorů, úředníků z ministerstva kulturního dědictví a arcibiskupa sundali a vynesli z poničeného kostela. Nebyla to snadná práce, oltářní deska je vysoká tři metry a široká metr a půl. Obraz byl za asistence policie převezen na blíže neupřesněné místo.

Reklama

Doporučované