Hlavní obsah

Takové zahrádky už Praha nechce. Podívejte se, jak budou muset vypadat

Foto: MHMP

Robustní mobilní markýzy v tomto případě znehodnocují architektonické působení domů, a to zejména zakrytím oblouků podloubí, píše se v manuálu pro restaurační předzahrádky.

Reklama

Hospodské zahrádky v centru Prahy se budou muset zásadně změnit. Dnes jsou totiž podle radních mnohdy nevkusné a nebezpečné.

Článek

Samostatné domky se stěnami z plexiskla či igelitu. Plynové vedení upevněné na masivní markýzy. Nábytek jako z alpské salaše. Svítící reklamy. I tak dosud vypadaly restaurační zahrádky v centru Prahy. Od příští sezóny by tomu však mělo být jinak. Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) dnes představil Manuál pro kultivovanou Prahu s podtitulem Restaurační zahrádky.

„Restaurační zahrádky jsou vítaným oživením veřejného prostoru. Je příjemné sedět na čerstvém vzduchu, popíjet kávu a pozorovat ruch okolního města. Zároveň se nesmí zapomínat na to, že ulice a náměstí jsou především místem pro pohyb a setkávání lidí. Proto je potřeba hledat rovnováhu,“ říká Scheinherr.

Anketa

Připadají vám hospodské zahrádky v centru Prahy nevkusné?
Ano
92,1 %
Ne
7,9 %
Celkem hlasovalo 23608 čtenářů.

Praha v minulém roce představila Manuál pro kultivovanou Prahu, který shrnuje a ilustruje pravidla pro reklamní označování obchodů a dalších provozoven v centru města. Manuál byl reakcí na množství vizuálního smogu, se kterým se historické jádro potýká. Manuál shrnoval pravidla, která je nutné dodržet, přinesl příklady dobré a špatné praxe a zároveň obsahoval návod, jak si vyřídit potřebná povolení. Aby se informace dostaly i k podnikatelům, kteří neovládají češtinu, manuál byl přeložen do vietnamštiny, angličtiny a ruštiny.

Galerie ukazuje budoucí podobu zahrádek. Kliknutím do obrázku vysvětlující text zmizí a ukáže se celá vizualizace:

+1

Nyní byl Manuál pro kultivovanou Prahu rozšířen o téma restauračních zahrádek. Těch se v památkové rezervaci zapsané na seznam UNESCO nachází několik set. Některé z nich se přitom podle magistrátu v průběhu let proměnily spíše v samostatné domky se střechou, podlahou, stěnami, vytápěním a osvětlením. Řada z nich tak nepůsobila příliš důstojně v historickém prostředí, v němž se nachází. Manuál proto stanovuje závazná pravidla, jak by měly restaurační zahrádky vypadat. Pravidla budou pevnou součástí nájemních smluv, které s městem provozovatelé předzahrádek uzavírají.

„Restaurační zahrádky mají veřejný prostor doplňovat a zhodnocovat, nikoli vytvářet překážky. Musí též být provedeny citlivě a s vkusem,“ pokračuje Scheinherr. Směřovat chceme k tomu, aby předzahrádky nebyly samostatné restaurace umístěné do ulice či náměstí. Ideálem je kombinace slunečníků, stolků, židlí a minimum dalšího vybavení.“

„Zjišťovali jsme, jaká pravidla platí v zahraničních metropolích srovnatelných s Prahou historií a významem. Na základě toho jsme třeba rozšířili minimální průchozí šířku, která musí na chodníku zůstat zachována – skoro všude je to alespoň 2 metry či 1,8 metru, zatímco u nás zákon garantuje jen 1,5 metru. Proto jsme ji také rozšířili na 1,8 metru,“ vysvětluje Kristýna Drápalová, autorka Manuálu pro kultivovanou Prahu.

Město také letos schválilo Koncepci umístění restauračních zahrádek na Královské cestě a Hradebním korzu. Jde o dokument, který přesně říká, kde se na nejdůležitějších pěších tepnách zahrádky smí a nesmí nacházet. Díky dokumentu by se měl z velké části uvolnit prostor Malého náměstí i úzké místo, kde se lidé tísní před orlojem. Letos bude dokument rozšířen o prostor Václavského náměstí, kam by se po rekonstrukci měly zahrádky navrátit pouze do předem vybraných míst.

Reklama

Doporučované