Hlavní obsah

Tálibán ovládl Kábul, ve městě je zmatek, západní ambasády zavírají

Foto: Profimedia.cz

Bojovník islamistického hnutí Tálibán.

Reklama

Radikální islamistické hnutí Tálibán po rychlé ofenzivě z posledních dnů v neděli bez boje obsadilo Dželálábád a vstoupilo do metropole Kábul, kde podle záběrů televize Al-Džazíra jeho bojovníci ovládli i prezidentský palác.

Článek

Z Kábulu se momentálně snaží dostat tisíce lidí. Řada západních států tam zavřela ambasády a evakuuje své občany a místní spolupracovníky. Mezinárodní letiště v Kábulu se však uzavřelo pro komerční lety a přistávat a odlétat z něj mohou jen vojenská letadla. O situaci v Afghánistánu by měla v pondělí jednat Rada bezpečnosti OSN.

Letouny pro své občany posílají do Kábulu mimo jiné Spojené státy, Británie, Německo, Nizozemsko, Itálie nebo Česko. Česká vojenská letadla zajistí evakuaci dvou českých diplomatů, místních pracovníků ambasády i tlumočníků, kteří v zemi pomáhali české armádě. Bližší podrobnosti o pokračující operaci nebudou české úřady kvůli bezpečnosti sdělovat.

Vývoj nedělního dění v Afghánistánu jsme sledovali v online reportáži.

Foto: Al Jazeera Live

Zástupci Tálibánu v prezidentském paláci v Kábulu.

Evakuaci svého velvyslanectví ale nechystá Rusko. To oznámilo, že povstalce za legitimní vládce neuznává a že je připraveno spolupracovat s přechodnou vládou. Dva představitelé Tálibánu ale podle agentury Reuters uvedli, že s přechodnou vládou nepočítají a že Tálibán hodlá plně převzít moc v zemi.

Na záběrech televize Al-Džazíra z prezidentského paláce bylo možné vidět bojovníky Tálibánu se samopaly, jak vše natáčí na mobilní telefony. Mluvčí Tálibánu Suhajl Šahín také televizi řekl, že nabídnou amnestii spolupracovníkům vlády i armády. Do paláce vstoupili poté, co prezident Ašraf Ghaní utekl z vlasti. Ten také později na Facebook napsal, že zemi opustil, aby zabránil krveprolití.

Ve čtyřmilionové afghánské metropoli v průběhu dne panoval chaos, lidé obléhali banky, aby si vybrali úspory. Nad městem přelétávaly během dne vrtulníky, které evakuovaly lidi na mezinárodní letiště.

Některým lidem se již podařilo ze země uprchnout, své dojmy médiím poskytla například mladá žena, která z Kábulu zamířila do indického Dillí. „Nemůžu uvěřit, že svět Afghánistán takhle opustil. Naši přátelé budou zabiti. Oni (Tálibán) nás zabijí. Naše ženy už nebudou mít žádná další práva.“

O situaci promluvil i papež František, který sdílel své znepokojení nad situací v zemi a během nedělní modlitby vyzval k dialogu v případě řešení konfliktu namísto řevu zbraní. Pouze tak se totiž podle něj budou moci starší muži, ženy a děti v Afghánistánu „vrátit do svých domovů a žít v míru a v bezpečí vzájemného respektu“.

Prakticky bez boje dnes Tálibán obsadil i město Dželálábád, guvernér se vzdal, aby zachránil životy civilistů. Rovněž bez většího odporu obsadili tálibové již v sobotu čtvrté největší afghánské město Mazáre Šaríf; v předchozím týdnu dobyli i třetí a druhé největší město Kandahár a Herát.

Rychlý postup Tálibánu umožnil odchod amerických vojáků a jednotek dalších zemí NATO, které se letos v květnu začaly z Afghánistánu definitivně stahovat. Nyní se do Kábulu vrátilo kvůli evakuacím mimo jiné několik tisíc amerických a několik stovek britských vojáků. Vojáky k zajištění bezpečnosti při evakuacích poslaly i další země.

Tálibán v Afghánistánu vládl už v letech 1996 až 2001, než ho svrhla operace vedená Spojenými státy, které tak reagovaly na útoky na New York a Washington spáchané organizací al-Káida. Ta měla v Afghánistánu základnu.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes na obranu amerického rozhodnutí uvedl, že Spojené státy splnily úkol, s kterým před 20 lety do Afghánistánu šly, tedy vypořádat se s těmi, kdo 11. září 2001 zaútočili na Spojené státy.

Reklama

Doporučované