Hlavní obsah

Tálibán se blíží ke Kábulu, šéf OSN varuje před vleklou občanskou válkou

Foto: Getty Images/Marcus Yam

Děti z Kandaháru si prohlížejí zbytky rozbombardovaného domu.

Reklama

aktualizováno •

Bojovníci Tálibánu pomalu utahují smyčku kolem metropole Kábulu. Šéf OSN vyzval Tálibán k okamžitému zastavení ofenzivy. Americké, britské i kanadské vlády už vyslaly vojáky, aby evakuovali ambasády a pomohli svým lidem odjet.

Článek

Radikální hnutí Tálibán se dnes zmocnilo správních středisek dalších dvou afghánských provincií – Zábulu a Uruzgánu. Oznámila to agentura AP s odvoláním na místní zdroje. Tiskové agentury tak už dnes informovaly o šesti provinčních metropolích, které padly do rukou islamistických povstalců. Celkem jich tak už ovládli 17, tedy plnou polovinu z 34. Metropole Kábul se tak pomalu dostává do obklíčení.

Generální tajemník OSN António Guterres dnes večer Tálibán vyzval k okamžitému zastavení ofenzivy a prohlásil, že situace v Afghánistánu se vymyká kontrole.

„Nastal okamžik zastavit tuto ofenzivu. Nastal okamžik zahájit vážná jednání. Nastal čas vyhnout se dlouhé občanské válce nebo izolaci Afghánistánu,“ řekl Guterres novinářům v New Yorku.

Generální tajemník rovněž vyzval všechny strany, aby lépe chránily civilisty. Řekl, že je „hluboce znepokojen prvními náznaky toho, že Tálibán zásadně omezuje lidská práva v oblastech, které ovládá, přičemž míří hlavně na ženy a novináře“.

Agentury předtím zaznamenaly, že v noci na dnešek Tálibán ovládl druhé největší afghánské město Kandahár. Ráno pak stejně dopadlo správní středisko jihoafghánské provincie Hílmand Laškargáh a metropole provincie Ghór v centrální části země Čaghčarán. Afghánské úřady oznámily, že tři vojenské základny v blízkosti Laškargáhu zůstaly pod kontrolou vládních sil.

Poslankyně Nasima Niaziová z provincie Hílmand kritizovala pokračující nálety vládních stíhaček s tím, že při nich umírají civilisté. „Tálibán používá civilní objekty k úkrytu a vláda, aniž by brala ohled na civilisty, na ně útočí,“ řekla politička agentuře AP.

Tálibán zajal vůdce mudžáhidů Ismaíla Chána

Podle australské společnosti The Cavell Group se bojů s Tálibánem účastní americké bombardéry B-52, stíhačky F-15, drony i další druhy letadel. Samotné afghánské vzdušné síly jsou však ve špatném stavu a jejich schopnosti jsou značně omezené.

Tálibán také postupuje v provincii Lógar jižně od Kábulu, kde v letech 2008 až 2013 působili čeští vojáci i civilní Provinční rekonstrukční tým. Bojovníci Tálibánu ovládli policejní velitelství v provinční metropoli Puli-e-Alim, stejně jako tamní věznici. Město leží asi 80 kilometrů od Kábulu. Ten by se podle amerických odhadů mohl ocitnout pod útokem během několika týdnů.

Agentura Reuters napsala, že Tálibán po obsazení Herátu, metropole stejnojmenné provincie, dnes zajal obávaného válečníka Ismáíla Chána známého pod přezdívkou Lev z Herátu. Jeho oddíly bojovaly proti Tálibánu a Ismáíl Chán v 80. letech patřil k vůdcům mudžáhidů válčících proti sovětským vojákům.

Evakuace ambasád

Kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci plánují Spojené státy vyslat do Afghánistánu 3000 vojáků, kteří by měli zajistit evakuaci americké ambasády. Britové pak v Kábulu krátkodobě rozmístí 600 vojáků na pomoc britským občanům opouštějícím zemi. Zvláštní jednotku vyšle z téhož důvodu i Kanada.

Mírové rozhovory v katarském Dauhá sice stále pokračují, ale bez výsledku. Evropští a američtí vyjednavači varovali, že neuznají žádnou vládu, která by se dostala k moci pomocí bojů. „Žádáme okamžité ukončení útoků proti městům, vyzýváme k politickému řešení,“ vzkázal hnutí Tálibán americký vyjednavač Zalmay Khalilzad.

Zda se Tálibán vůbec vrátí k mírovým jednáním s afghánskou vládou v Kábulu, se nyní nezdá příliš pravděpodobné - moci se zmocní buď násilím, anebo se země propadne do podobné občanské války, jaká nastala po odchodu sovětských vojsk v roce 1989.

Mluvčí Tálibánu Muhammad Najjím v prohlášení zaslaném serveru Middle East Eye napsal, že by se vůdce hnutí mohl setkat s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Turečtí vojáci totiž mají střežit i v budoucnu kábulské letiště, Tálibán ale trvá na odchodu všech zahraničních vojáků ze země.

„S naším vůdcem se chce setkat každý. My bychom byli také rádi, ale za vhodných okolností. Komunikujeme s tureckou ambasádou v Dauhá. Měli bychom rádi vztahy se všemi zeměmi,“ napsal mluvčí.

Jednat se snaží i Turecko, které vyslalo do Pákistánu ministra obrany Hulusího Akara, aby jednal s tamními lídry a přiměl je, aby vyvinuli tlak na Tálibán, a přiměli ho akceptovat turecké vojáky na kábulském letišti.

Reklama

Související témata:

Doporučované