Hlavní obsah

Tálibán chce získat zpět svoji trofej. Použil taktiku, se kterou si armáda neví rady

 

Reklama

Islamisté se znovu pokusili dobýt afghánské město Kunduz, zabrali i několik domů místních lidí. Bezpečnostním silám se útočníky nedaří zastavit.

Článek

Islamistické hnutí Tálibán v noci na dnešek podniklo koordinovaný útok ze čtyř stran na severoafghánské město Kunduz, které Tálibán před rokem nakrátko obsadil. Bezpečnostním silám se zatím nepodařilo postup útočníků zastavit.

Povstalci se odpoledne dostali až do centra správního střediska stejnojmenné provincie, informovala agentura DPA s odvoláním na oficiální informace.

Kunduzská policie ráno uvedla, že útok začal kolem půlnoci místního času (v nedělních 21:30 SELČ). Bojovníkům Tálibánu se podařilo proniknout do obytných čtvrtí a někteří z nich zabrali domy místních lidí.

Policejní mluvčí Mahfuzulláh Akbarí řekl, že bezpečnostní síly připravují operaci s cílem vyhnat Tálibán z města. „Bojovníci Tálibánu jsou ale v domech civilistů, takže musíme provádět naše operace velmi opatrně," dodal Akbarí.

Afghánské ministerstvo vnitra ráno v prohlášení uvedlo, že do Kunduzu míří vládní posily. Tálibán se zmocnil Kunduzu již loni a v centru města tehdy vztyčil svou vlajku. Afghánští vojáci podporovaní americkými leteckými útoky a speciálními jednotkami islamisty po několikadenních bojích z Kunduzu vyhnali.

Opětovné přepadení Kunduzu přichází v době, kdy vládní síly kontrolují jen zhruba dvě třetiny afghánského území. Tálibán stupňuje své operace i v dalších částech Afghánistánu.

Reklama

Doporučované