Hlavní obsah

Tandem z Vlevo dole: Netušili jsme, že nás v den voleb čeká přednáška z Ústavy

Foto: Seznam Zprávy

Sehrané autorské duo podcastu Vlevo dole při výrobě nejnovějšího dílu.

Reklama

Sedm dní, sedm dílů podcastu Vlevo dole a jeho rychlé verze Reaktor. Tak vypadal volební týden autorského dua Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího. A co dál? Určitě výjezdy za posluchači a možná i první útok na Křišťálovou Lupu.

Článek

Máte za sebou počin, který není na české podcastové scéně úplně běžný. Během volebního týdne jste za sedm dní natočili sedm dílů Reaktoru. Byl to velký adrenalin?

Lucie: Časový adrenalin určitě, jinak ne. My bereme podcast jako takové svoje dítě, jako nejzábavnější součást pracovního týdne a hrozně jsme si to užili.

Václav: Kupodivu posluchači si na tyhle epizody, kdy v případě aktuální události rychle zaběhneme do studia a pokecáme, co si o ní myslíme, dost zvykli, a samozřejmě teď Reaktory požadují častěji i mimo volby. Uvidíme, jak by řekla ministryně financí Schillerová. Ten zájem si vysvětlujeme vypjatou předvolební atmosférou, kdy politikou žilo přece jen víc lidí.

Jak jste v takové kadenci vybírali, které téma zrovna uchopit? Shodli jste se pokaždé rychle, nebo to v Reaktoru vřelo?

L: Vždycky jsme se shodli na nějakém tématu, a pak se stejně ukázalo, že musíme zase točit o zdraví Miloše Zemana. Vlastně bylo zajímavé, jak málo jsme se ve volebním týdnu věnovali samotným volbám. Takže třeba v pátek jsme museli vysvětlit, co by se v Česku dělo, kdyby prezident nebyl schopen vykonávat své pravomoci. Že budeme v den voleb dělat přednášku z Ústavy, to by nás fakt nenapadlo.

V: Poslední týden před volbami se toho dělo hodně - každý den tři debaty se spoustou výroků, mohutný finiš Spolu, výměny lídrů Bartoše s Rakušanem… Spíš jsme nevěděli, co vybrat.

Stalo se v některý den hektického předvolebního týdne, že sotva jste dotočili, objevilo se téma, u kterého jste si řekli: Tak to je škoda, tohle by se bývalo hodilo víc?

L: Ani ne. Normálně tyhle problémy máme, protože vycházíme jednou týdně, občas se úplně netrefíme do nejaktuálnější věci. Ale když vycházíte každý den, tak se to dá nějak stihnout.

V: Možná jsme se mohli s odstupem ohlédnout za Babišovou vládou, zhodnotit její výkon, co se povedlo a co ne. Zkrátka popsat, co všechno jsme s ní zažili třeba s výměnami ministrů.

L: To si zapiš, to se bude ještě hodit.

Jaké máte s Vlevo dole další plány?

V: Chceme pravidelně jezdit na debaty s posluchači. Pořád řešíme délku, jestli stačí 30 minut. Pořád řešíme četnost, jestli stačí jednou týdně. Měli bychom pořadu založit na sociálních sítích vlastní účet, ale víme, že bychom tam nestíhali na všechno odpovídat, tak se toho bojíme.

L: Jsme pořád podcast, tedy audio, nechystáme se dělat totéž, co část konkurentů, kteří se u toho natáčejí a publikují i video.

Vlevo dole má první nominaci na Křišťálovou Lupu. Co to pro vás znamená a jak vidíte své šance na vítězství v populární anketě?

L: Máme hroznou radost, že jsme lidem stáli za nominaci. No a teď nás dožene naše mudrování o tom, jak to strany dělaly před volbami blbě, že neumí udělat pořádnou kampaň a postavit se Andreji Babišovi. Protože teď musíme dělat kampaň my. Takže bychom si měli vypůjčit něco třeba od vítěze voleb Petra Fialy: Máme šanci vyhrát. My jsme změna! Vy jste změna!

V: Vraťme Vlevo dole budoucnost. Máte už dost tradičních podcastů? Volte změnu! A hlavně nás nezapomeňte kroužkovat, ať nedopadneme jako Piráti.

Reklama

Doporučované