Hlavní obsah

Vlevo dole: Mějte se na pozoru. Soudce v Česku už jmenuje Mynář

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Zdravotní indispozice prezidenta má vliv i na jmenování soudců, do kterého se zapojil kancléř Mynář.

Reklama

Článek

V medicínském okénku podcastu Vlevo dole se podíváme do nemocnice na kraji města, kde leží Miloš Zeman. Probereme také, jak se formuje nová vláda a o které posty je rvačka.

Po každých volbách vítězní politici při formování nové vlády říkají, že nejprve řeší program, teprve pak personálie. Asi tušíte, že ve skutečnosti to běží minimálně souběžně.

To vše za situace, kdy stále netušíme, jak je na tom prezident Miloš Zeman, který leží na špičkové klinice pražské Ústřední vojenské nemocnice. Podle toho, co říká Hrad, prezidentovi nic není - čte si noviny a jen tak mimochodem sdělil Andreji Babišovi, že ho pověří sestavením vlády. Měli bychom se ale mít na pozoru – jmenovací dekrety soudcům už tady rozdává kancléř Vratislav Mynář.

„Ta tisková zpráva je napsaná hrozně šalamounsky, není vůbec jasné, kdy ten dekret Miloš Zeman podepsal. Jenže tiskový mluvčí Jiří Ovčáček může kdykoliv říct, že to prezident Zeman podepsal už v sobotu a oznámili to prostě později. Takže opět, nevíme nic,“ říká Lucie Stuchlíková.

Hlavním tématem dnešní epizody Vlevo dole jsou okolnosti vzniku nového kabinetu. Autoři politického podcastu Seznam Zpráv míní, že jasno je o třech vládních křeslech: to premiérské obsadí Petr Fiala, šéf STAN Vít Rakušan bude vicepremiérem a ministrem vnitra, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se stane rovněž vicepremiérem a ministrem zemědělství.

„Rozdělení a obsazení dalších postů bude předmětem dohody. Když ale dnes slyšíme, co všechno si nárokují koalice Spolu a PirSTAN, tak by musela mít vláda aspoň třicet členů, aby se na každého z pětice stran dostalo,“ komentuje Václav Dolejší.

Jaké jsou stranické priority? Petr Fiala chce jako ministra financí Zbyňka Stanjuru, což by ostatní ještě skousli, ale už se jim tolik nelíbí, že ODS si nárokuje i další ekonomická ministerstva – dopravu a průmysl.

TOP 09 usiluje o post ministra zdravotnictví pro Vlastimila Válka, jehož ostatní respektují, takže by to mohlo vyjít, i když on sám mluví o sebevražedné misi. Starostové kromě vnitra chtějí resort školství pro Petra Gazdíka.

„Největší záhadou je, kolik a jaká místa v nové vládě obsadí Piráti. V jejich straně se ozývají hlasy, aby se se čtyřmi poslanci nikam necpali a raději zůstali v opozici. To Bartoš a spol. odmítají, ale je jasné, že v kabinetu jim hrozí, že budou přehlíženi,“ tvrdí Lucie Stuchlíková.

Proč si Václav Dolejší myslí, že středopravicová vláda bude na nejchudší myslet víc než předchozí levicově populistická? A co nového víme o zdravotním stavu prezidenta Zemana? To se dozvíte v aktuální epizodě podcastu Vlevo dole. A kromě toho v ní uslyšíte tříminutový chvalozpěv na premiérské kvality Andreje Babiše, což je příležitost, která se opravdu nebude opakovat.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované