Hlavní obsah

Vlevo dole: Volby jako konec liberálů. Místo generační změny přišel návrat

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vítězná koalice SPOLU v parlamentních volbách těsně předstihla hnutí ANO.

Reklama

Článek

Od právě skončených voleb měl každý nějaká očekávání a nakonec je každý dost překvapen. Co jsou nejvíc šokující události voleb? ANO nevyhrálo, Piráti vyhořeli a do Sněmovny se dostaly jen čtyři subjekty nebo koalice.

Voliči levice mají obavy, že Sněmovna bude pravicová a jejich zájmy v ní nebude nikdo zastupovat. „Já s tím nesouhlasím, třeba lidovci a Starostové jsou levicově smýšlející. Naopak si myslím, že nakonec bude ODS naštvaná, že je to celé málo pravicové,“ myslí si Václav Dolejší.

A kromě toho - ve Sněmovně zasedne nejsilnější poslanecký klub, o kterém v tuhle chvíli nevíme vůbec nic. „Ví někdo, co si teď bude myslet hnutí ANO? Když nebude ve vládě nahánět voliče, nebude mít koaličního partnera, kterému by kradlo nápady a třeba nebude mít ani Andreje Babiše,“ myslí si Lucie Stuchlíková.

Jasno je ale v jedné věci - generační změna směrem k liberálnějším politikům spojovaná především s nástupem Pirátů se nekoná. „Vládní koalice bude hrozně konzervativní, to je skoro konec liberálů v Čechách,“ dodává Lucie Stuchlíková.

Co se teď bude v politickém zákulisí dít? Proč se potopili Piráti? A co má Petr Fiala společného s Mickem Jaggerem? Poslechněte si celý speciální povolební Reaktor v přehrávači nahoře!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované