Hlavní obsah

Parlament se proměnil v bojiště. Poslanci po sobě házeli židle i balónky s vodou

Tchajwanští poslanci se poprali v parlamentuVideo: Reuters

 

Reklama

Kvůli spornému projektu o infrastruktuře panuje v tchajwanském parlamentu vypjatá situace. Ta vyvrcholila v pátek ráno. Zákonodárci po sobě začali házet židle, balónky s vodou a bili se pěstmi.

Článek

V tchajwanském parlamentu trvá dvoudenní chaos, který vygradoval v pátek ráno. Zákonodárci po sobě začali házet židle a balónky s vodou kvůli rozporu v případě projektu o infrastruktuře. K podobnému konfliktu došlo i ve čtvrtek v průběhu přezkoumávání rozpočtu projektu.

Plán projektu, který zahrnuje výstavbu železničních tratí, opatření proti povodním nebo výstavbu zařízení na výrobu zelené energie, podporuje prezident Tsai Ing-wen. Opoziční strana Kuomintang je ale zásadně proti. Tvrdí, že v rámci projektu jsou upřednostňovány města a kraje, které jsou věrné vládnoucí Demokratické progresivní straně (DPP).

Podle nich je projekt realizovaný právě v těchto městech a krajích, aby straně zajistil řadu podporovatelů pro příští regionální volby. Kritici dále zpochybňují neuveřitelné náklady projektu ve výši 18,8 miliardy amerických dolarů, to je v přepočtu asi 315 miliard korun. Premiér Lin Chuan chtěl zprávu o rozpočtu předložit ve čtvrtek. Kritici na něj ale hodili balónek s vodou, a tak bylo zasedání pozastaveno. Když chtěl v pátek znovu před zákonodárce předstoupit, propukl kolem něj opět chaos a opoziční strana zablokovala další jednání.

Reklama

Související témata:

Doporučované