Hlavní obsah

Tchajwanská linka na respirátory začne ve Zlíně do týdne vyrábět

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Reklama

Ve zlínské společnosti Spur byla dnes předána pátá linka na výrobu respirátorů z Tchaj-wanu, která je na rozdíl od předchozích linek darem vlády vládě.

Článek

Majitelem linky je Technický a zkušební ústav stavební (TZÚS), provozovat ji bude s firmou Spur, která vyrábí roušky a respirátory s vrstvou nanovlákna, její výrobní kapacita je nyní čtyři miliony kusů respirátorů měsíčně. Linka dorazila do Zlína ve středu, dnes byly předány předávací protokoly mezi dárcem a příjemcem. Výroba respirátorů FFP2 na lince by mohla začít do týdne, výrobní kapacita bude asi milion kusů měsíčně, řekli dnes novinářům zástupci firmy Spur a TZÚS.

Linky do České republiky Tchaj-wan slíbil dodat po loňské návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Čeští senátoři tehdy navštívili ostrovní zemi k nelibosti Číny, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřenou provincii.

Linku ve Zlíně nyní vybalí a smontují, výroba by měla začít co nejdříve. TZÚS si podle zástupe ředitele podniku Jiřího Kupšovského mohl ke spolupráci vybrat z většího množství partnerů. „Aby ten proces mohl být co nejrychlejší, zvolili jsme v podstatě tuzemskou špičku v oboru, která je pro nás garantem toho, že to bude rychlé a tak, jak bychom si představovali,“ uvedl Kupšovský.

Spur si bude linku pronajímat, podmínky se ještě upřesňují. Linka je od tchajwanského výrobce NCM, podle brand manažera Spuru Davida Pospíšila je velmi kvalitní. „Myslíme si, že to pro nás bude nejvýkonnější linka, kterou momentálně máme,“ uvedl Pospíšil, podle kterého půjde o sedmou linku Spuru.

Nanorespirátory vyrobené na tchajwanské lince budou pro zákazníky stejné jako respirátory vyrobené na vlastních linkách Spuru, stejná bude i cena. Tchajwanská strana si podle TZÚS a Spuru žádné podmínky nekladla, Spur se však podle Pospíšila rozhodl dávat zdarma pět procent vyrobených respirátorů zdravotníkům v první linii. Podle něj je důležité, aby lékaři měli kvalitní nanorespirátory, které jsou však kvůli užití nanotextilie dražší a některé nemocnice je nepořizují.

Příjemcem prvních čtyř linek, které do ČR daroval tchajwanský výrobce Autoland, je Evropské centrum pro vývoj a výrobu respirátorů (ECVVR), které kvůli tomu založily české firmy InoCure a GOOD MASK. První dvě darované linky zahájily v pražských Kunraticích zkušební provoz minulý týden. Další dvě by měly do Česka dorazit po 20. únoru.

Reklama

Doporučované