Hlavní obsah

Tchajwanský ministr: Být ve WHO si zasloužíme. Světu jsme přínosní

Foto: Ministry of Health and Welfare Taiwan

Tchajwanský ministr zdravotnictví a sociálních věcí Dr. Shih-chung Che.

Reklama

S blížícím se termínem konání pravidelného zasedání nejvyššího orgánu Světové zdravotnické organizace (WHO) opět sociálními sítěmi i z oficiálních úřadů zaznívá naléhavá připomínka - ne každý zatím dostal pozvánku.

Článek

Řešení již roky „problematického“ křesla pro hosta ve Světové zdravotnické organizaci (WHO) je po roce s pandemií tématem o to aktuálnější. Tchaj-wan sice býval jedním z původních členů Světové zdravotnické organizace, po normalizaci vztahů mezi Washingtonem a Pekingem v 70. letech však své místo musel přenechat Čínské lidové republice. Nejen podle tchajwanských představitelů je pandemie covidu-19 zářným příkladem toho, že má Tchaj-wan mezinárodnímu společenství co nabídnout.

Letošnímu setkání plánovaném od 24. května do 1. června předchází na sociálních sítích výrazná kampaň „Let Taiwan Help“, ke které se kromě amerických poslanců připojilo dalších 300 zástupců zemí celého světa.

„Světové zdravotnické shromáždění (WHA) je rozhodovacím orgánem Světové zdravotnické organizace a stanoví agendu pro posílení mezinárodní spolupráce s cílem ukončit pandemii covidu-19 a zasadit se o globální zdraví a zdravotní bezpečnost - problémy, které se dotýkají nás všech. A přesto, pokud vedení Organizace nepřijme vhodná opatření, shromáždění opět vyloučí zásadní účast Tchaj-wanu,“ uvedl na začátku května ve svém prohlášení americký ministr zahraničí Antony Blinken.

„Pro vyloučení Tchaj-wanu z tohoto fóra není žádné rozumné ospravedlnění a USA žádají generálního ředitele WHO, aby pozval Tchaj-wan k účasti jako pozorovatele na WHA - stejně jako v předchozích letech, před námitkami ze vládou Čínské lidové republiky,“ dodal Blinken.

Tchaj-wan má za sebou statisticky jeden z nejúspěšnějších příběhů pandemie. Na ostrově, kde žije 24 milionů lidí, se však v pátek objevilo 180 případů nákazy. Vláda tento počet považovala za natolik znepokojivý, že hned druhý den zvýšila stupeň ohrožení v zemi a v hlavním městě Tchaj-peji a jeho okolí vyhlásila na dva týdny četná protiepidemická opatření.

V porovnání se světovými ohnisky je i tento výskyt případů nízký. Jak pro Seznam Zprávy říká tchajwanský ministr zdravotnictví a sociálních věcí Dr. Shih-chung Chen, jedním ze zlatých pravidel úspěchu je nemoc nepodcenit.

„Vzhledem k tomu, že Tchaj-wan leží v těsné blízkosti kontinentální Číny, se očekávalo, že bude jednou z nejvíce epidemií zasažených zemí. Vzhledem ke zkušenostem s bojem proti nákaze SARS v roce 2003 Tchaj-wan neignoroval varovné signály a hned 31. prosince 2019 spustil intenzivní monitoring a 20. ledna 2020 rovněž aktivoval Ústřední epidemiologické řídící centrum (CECC). Včasným a účinným zavedením opatření na kontrolu veřejného zdraví zmírnil Tchaj-wan také hospodářský dopad pandemie,“ popisuje ministr.

Z receptu na úspěšné zvládnutí pandemie přidává další položky - robustní systém zdravotnictví, striktní testovací postupy, transparentnost a dostupnost informací včetně spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Místo ve Světové zdravotnické organizaci si tak Tchaj-wan zaslouží a bylo by ku prospěchu všem, dodává. „Možnost komplexně se podílet na mezinárodních systémech dodavatelských řetězců v boji proti covidu-19, jakož i možnost podílet se na globálních diagnostických, očkovacích a terapeutických platformách, by Tchaj-wanu otevřela dveře ke spolupráci se zbytkem světa.“

Navzdory všem výzvám však Světová zdravotnická organizace Tchaj-wanu pozvání na Světové zdravotnické shromáždění nezaslala.

„Apelujeme jak na WHO, tak na ostatní země, aby uznaly dlouhodobý přínos Tchaj-wanu mezinárodnímu společenství v oblasti veřejného zdraví, prevence nemocí a lidského práva na zdraví a aby znovu začlenily Tchaj-wan do Světové zdravotnické organizace, jejích zasedání, mechanismů a aktivit. Tchaj-wan bude i nadále spolupracovat se zbytkem světa, aby zajistil, že všichni budou požívat základního lidského práva na zdraví, jak stanoví ústava WHO. Ostatně plně to odpovídá také Cílům udržitelného rozvoje OSN do roku 2030, ve kterých se uvádí, že nikdo by neměl zůstat ve svém úsilí sám,“ dodává ministr Shih-chung Chen.

Český Senát i G7

O podpoře účasti Tchaj-wanu ve WHO hlasoval 28. dubna v poměru 58 k 0 i český Senát. „Tchaj-wan a Česká republika jsou podobně smýšlející národy se společnými hodnotami v oblasti demokracie, svobody a dodržování lidských práv. Po více než dvě desetiletí jsme budovali velmi intenzivní a obsáhlou obchodní a investiční spolupráci, která přináší výhody oběma stranám. Po vypuknutí pandemie se naše dvoustranné vztahy rozšířily na oblast protiepidemické spolupráce,“ připomíná pro SZ šéf Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v ČR Liang-Ruey Ke.

„V dubnu 2020 bylo vydáno Společné prohlášení o spolupráci v oblasti prevence epidemií mezi Tchaj-wanem a Českou republikou. Na základě tohoto kooperačního rámce spolupracoval Tchaj-wan s Českou republikou na dodávkách 1 milionu chirurgických roušek, respirátorů a dalšího zdravotnického materiálu, který byl určen zdravotnickému personálu v první linii a sociálním pracovníkům,“ říká šéf tchajwanské mise v Česku.

„I přesto je Tchaj-wan stále vyloučen ze Světové zdravotnické organizace, což přímo poškozuje zájmy 23 milionů obyvatel Tchaj-wanu a brání jeho účasti na obnově světa po epidemii včetně plánované reformy Světové zdravotnické organizace. Proto bychom rádi poděkovali českému Senátu za to, že jednomyslně přijal usnesení na podporu opětovného začlenění Tchaj-wanu do WHO. Usnesení je důkazem vzájemného přátelství a pomohlo Tchaj-wanu získat šanci podílet se na aktivitách WHO ku prospěchu všech zúčastněných.“

Minulý týden vyjádřila tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen podobné poděkování také Slovákům či Francouzům.

Účast Tchaj-wanu na Světovém zdravotnickém shromáždění poprvé podpořila ve společném komuniké po setkání ministrů zahraničí v Londýně také skupina G7.

Kdo českému Senátu naopak neděkuje, je čínská ambasáda v Praze. „Takové usnesení (Senátu) vážně poškozuje politický závazek České republiky pro jednu Čínu a hrubě zasahuje do vnitřních záležitostí Číny. Čínská strana je s takovým jednáním silně nespokojena a je pevně proti,“ uvedla v reakci ambasáda na svých webových stránkách. „Na světě existuje pouze jedna Čína a Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí jejího území. Tchajwanské autority vyvolávají rozruch ohledně své účasti na Světovém zdravotnickém shromáždění, jedná se však nicméně jen o politickou manipulaci.“

Reklama

Doporučované