Hlavní obsah

Ruská FSB se chlubila zabitím diverzantů. Možná to byl smrtící přehmat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Azovsky, Shutterstock.com

Diverzanti se podle FSB připravovali na útok na energetická zařízení. Ilustrační snímek.

Reklama

Ruská výzvědná služba zlikvidovala údajnou skupinu ukrajinských sabotérů, kteří měli útočit na ruském území. Podle některých ruských médií to bylo ovšem úplně jinak.

Článek

Ve středu 23. listopadu ruská oficiální média, například agentura TASS, informovala, že Federální služba bezpečnosti (FSB) zlikvidovala tři ukrajinské diverzanty. Podle zpravodajských služeb se připravovali na útok na energetická zařízení v pohraničním městě Voroněž. FSB tvrdila, že muži kladli ozbrojený odpor a našla se u nich podomácku vyrobená výbušná zařízení.

Ovšem nezávislá ruská média celou událost popisují úplně jinak. Zpravodajové deníku The Moscow Times našli dva ze tří zabitých na sociálních sítích.

Podle nich byli oba obyvatelé Voroněže a milovníci „strikeballu“, jak se v Rusku říká airsoftu. Tedy hře či sportu, při které po sobě hráči střílejí malými lehkými plastovými kuličkami ze zbraní, které svým vzhledem zpravidla napodobují zbraně reálné, ale jsou samozřejmě výrazně slabší.

The Moscow Times tvrdí, že oba muži – jeden identifikovaný listem jako Vladimír Kotovskij a druhý pouze pod přezdívkou Stalker Fosgen, byli fanoušky ukrajinské série počítačových her Stalker. To se poměrně vhodně doplňuje s jejich zálibou v airsoftu, protože hra patří mezi akční tituly z pohledu první osoby, a odehrává se v lidmi opuštěné zóně kolem černobylské elektrárny. Přímo se tedy nabízí jako podklad pro tematická utkání v opuštěných budovách a prostorech.

Na videozáznamu FSB z prohlídky prostor obývaných údajnými sabotéry, který je dostupný například na Telegramu, je vidět zápisník s nápisem „majetek skupiny Svoboda“ a také transparent s emblémem ve tvaru zelené vlčí hlavy z profilu a nápisem „Volja“ (což je ukrajinsky vůle či svoboda). Tento emblém patří frakci Svoboda ze hry, jak se můžete přesvědčit (viz wiki o hře). Na následujícím obrázku jsme emblém pro zjednodušení srovnání přidali přímo do jednoho ze záběru FSB.

Foto: FSB

Snímek z videa zveřejněného FSB s vlajkou nalezenou u údajných „diverzantů“. Do pravé části obrázku jsme pro srovnání doplnili symbol skupiny Volja (překládá se jako Svoboda) ze hry Salker.

Nápadných okolností je více. Oblečení na fotografiích muže s přezdívkou Stalker Phosgen se rovněž nápadně shoduje s oblečením jednoho ze zabitých na videu FSB (je vidět třeba ve videu zpravodajské relace prvního ruského kanálu). Jeden ze zdrojů listu The Moscow Times také údajně ukázal na sociálních sítích inzerát na airsoftovou zbraň, která se ve videu objevuje.

Na televizním kanálu Rossija-1 byli zabití označeni za ukrajinské teroristy. Podle Moscow Times byla při prezentaci FSB vlajka upravena. Objevily se na ní symboly ukrajinské politické strany Volja.

Jeden ze zdrojů The Moscow Times z airsoftových kruhů označil zavražděné muže za „podivíny“: „Fosgen byl anarchista, rebel a podporoval Ukrajinu. Mnohokrát byl vykázán ze hry kvůli porušení pravidel.“ Kotovskij byl podle stejného zdroje příznivcem Navalného.

Oprava: Původní text článku uváděl, že Stalker je hra ruského původu. Ve skutečnosti ji vyvinulo ukrajinské studio GSC Game World. Za nepřesnost se omlouváme.

Reklama

Doporučované