Hlavní obsah

Bez krve a s laserem. Apple prý testuje bezbolestnou revoluci pro diabetiky

Foto: zdroj: Apple, montáž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Nová generace hodinek Apple Watch by mohla detekovat hladinu cukru v krvi přes kůži.

Reklama

Společnost Apple tajně pracuje na technologii, která by denně pomohla milionům diabetiků. Má umožnit nepřetržitou kontrolu hladiny cukru v krvi, a to bez klasického píchání do prstu. Podle zdrojů Bloombergu je úspěch už na dosah.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pod kódovým označením „E5“ se v laboratořích firmy Apple rodí přelomová technologie, kterou by ocenili především lidé trpící cukrovkou. Novinářům z agentury Bloomberg to potvrdili nejmenované zdroje obeznámené s vývojem.

Cílem společnosti Apple – nejcennější firmy světa – je zabudovat senzor měřící cukr v krvi do hodinek Apple Watch. Ty již dnes nabízejí uživatelům různé zdravotnické funkce, například měření EKG, detekci srdeční arytmie nebo rozpoznání pádu.

Foto: Apple

Hodinky Apple Watch (Series 8).

Cukrovkou trpí po světě podle statistik Světové zdravotnické organizace přes 400 milionů lidí. V USA je to dokonce více než desetina obyvatel a také v Česku je onemocnění diabetes mellitus evidováno u více než milionu lidí, tedy přibližně u deseti procent Čechů.

Jde to i bez kapky krve?

Lidé trpící cukrovkou se nemohou spolehnout na to, že jejich slinivka dokáže regulovat hladinu cukru v krvi. Obvykle si musejí i několikrát denně měřit koncentraci glukózy v krevním oběhu a v případě potřeby podle toho aplikovat inzulínové injekce. A pro získání vzorku je potřeba krev „nasát“, v současné době nejčastěji malým bodnutím do prstu.

Foto: Profimedia.cz

Kontrola hladiny cukru v krvi pomocí glukometru.

Existují také novější přístroje podobné větší náplasti (vyrábějí je firmy Abbot a Dexcom). Ty se nalepí na kůži a nevyžadují tedy bodání do prstu, ale je potřeba je pravidelně měnit každé dva týdny.

„Apple k tomu přistupuje jinak,“ uvádí zpráva Bloomberg. Využívá technologii známou jako křemíková fotonika a měřicí proces zvaný optická absorpční spektroskopie.

„Systém využívá lasery, které vyzařují specifické vlnové délky světla do oblasti pod kůží. Tam se nachází intersticiální tekutina, do které unikají látky z krevních kapilár,“ cituje Bloomberg nejmenované zdroje. Na základě těchto laserových měření – která probíhají kontinuálně a přes kůži – lze už spočítat aktuální hladina glukózy pomocí kalibrovaného algoritmu.

Je to svatý grál chytrých hodinek.
Mark Gurman, reportér Bloombergu

Na tajném projektu údajně pracují stovky vývojářů v rámci skupiny XDG (Exploratory Design Group). Tato divize má za cíl hledat tzv. „moonshots“, tedy odvážné projekty, které si vytknou neobvykle ambiciózní cíl.

Apple odmítl spekulace komentovat. Společnost Abbot uvedla, že také ona nadále pracuje na inovacích v oblasti senzorů měřících glukózu v krvi.

Zřejmě funguje, ale…

Podle informací agentury Bloomberg pracuje Apple na této technologii už 12 let. V roce 2010 Apple koupil firmu RareLight, údajně přímo na podnět tehdejšího šéfa a zakladatele firmy Apple, Steva Jobse.

Pro práci na projektu založil startup Avolonte Health, který nebyl navenek s firmou Apple nikterak propojen. Díky tomu se podařilo tyto snahy utajit i během klinických testů. O propojení věděly jen špičky společnosti Apple, včetně nového šéfa firmy, Tima Cooka, a Eugena Kima, šéfa vývoje Apple Watch.

Není to poprvé, co se o tomto typu senzoru spekuluje. Zvěsti o detekci hladiny glukózy přímo v hodinkách Apple Watch kolovaly už v roce 2021, zůstaly nicméně nenaplněny.

Nejmenované zdroje ale letos uvedly, že je nyní projekt „vnějšího měření glukózy“ už ve fázi ověřování funkčnosti v praxi. Zatím je ale zařízení příliš velké.

„Pracují na vývoji prototypu zařízení o velikosti iPhonu, které lze připevnit na biceps,“ uvádí zdroje. To by znamenalo výrazné zmenšení oproti rané verzi systému, který musí být kvůli své velikosti a hmotnosti položený na stole.

Cílem samozřejmě je zabudování této technologie do hodinek. To je zatím stále v nedohlednu, nicméně Apple už údajně jedná s regulátory o schválení této technologie. Už nyní lze očekávat, že zájem o ní – pokud by se osvědčila – by mohl být ohromný.

„Je to svatý grál chytrých hodinek,“ říká Mark Gurman z Bloombergu. „Měřit glukózu v krvi je jedna z nejdůležitějších metrik a Apple toho chce docílit bez vzorku krve. Nejspíš se to nedostane na trh ještě tři až pět let. A i potom to bude pomalé, tento segment už je hustě obsazený a firmě Apple bude trvat, než se prosadí.“

Reklama

Související témata:

Doporučované