Hlavní obsah

Hodinky vám konečně uvolní druhou ruku. Převratná funkce je skoro dokonalá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Podívejte se, jak funguje nová funkce poklepání prsty v praxi.Video: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Apple Watch dostaly slibovanou funkci „poklepání“. Je to přesně to, co chytrým hodinkám chybělo. Spolehlivost rozpoznávání je slušná. Doufáme, že se tento nápad rozšíří a půjde takto ovládat i více než základní potvrzení.

Článek

„Dvojitým spojením ukazováčku a palce lze nyní snadno a pohodlně provádět řadu běžných úkonů,“ uvádí tisková zpráva Apple. To zní zbytečně složitě, ve skutečnosti je gesto opravdu jednoduché. Jak se můžete sami přesvědčit na úvodním videu.

Chytré hodinky měly od začátku jasný úkol: osvobodit vás od nutnosti tahat z kapsy telefon, kdykoli zavibroval. Na displeji jste se mohli hned podívat, kdo volá, co píše nebo která aplikace chce vaši pozornost.

Jakákoli další interakce s hodinkami ale paradoxně vyžaduje, abyste nedělali nic jiného. Zatímco mobil můžete držet v jedné ruce a rovnou tou stejnou rukou klikat, psát nebo reagovat, u hodinek potřebujete k ovládání ruce dvě.

Intuitivní poklepání

Změnit to má novinka od Applu. Víme o ní už více než měsíc, firma ji představila spolu s novou generací hodinek. Ale teprve s novou aktualizací operačního systému watchOS 10.1 si ji mohou uživatelé Apple Watch osahat na vlastní kůži.

Gesto je k dispozici na hodinkách Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2. Funkce je ve výchozím stavu zapnutá, není ji tedy třeba již zapínat. Vypnout ji můžete v nastavení hodinek v sekci Gesta.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Při detekci gesta se nahoře na displeji hodinek krátce objeví příslušná modrá ikonka.

V podstatě je gesto podobné jako u chystaných luxusních XR brýlí Vision Pro. Ale zatímco tam poklepání prstů detekují kamery, zde se o to starají akcelerometry a gyroskopy přímo v hodinkách. Rozpoznání je téměř okamžité, respektive zpoždění se liší dle aplikace a situace, obvykle je ale kratší než třetina sekundy.

Co všechno lze poklepáním ovládat?

  • U jakéhokoli ciferníku vyvolat Chytrou sadu a procházet jednotlivé widgety v sadě.
  • Přijmout a položit telefonní hovor.
  • Prohlížet zprávy z oznámení, dalším poklepáním procházet oznámení, odpovídat na zprávy s funkcí diktování a odesílat zprávy.

Spolehlivost detekce je velmi dobrá, odhadem se mi stalo jen třikrát za celý den, že jsem chtěl poklepat a k rozpoznání nedošlo. Člověk si ale musí pamatovat, že poklepání funguje jen na probuzených hodinkách, což můžete provést například jejich náklonem do vodorovné pozice. Tím se má zřejmě zamezit falešně rozpoznaným poklikům.

Je to skvělý začátek

Samotná funkce poklepání je sice zajímavá a hravá, ale má jeden velký nedostatek. Jakmile si na ni zvyknete – a zvyknete si docela rychle –, začne vás mrzet, že podobně nelze dělat i další akce. Potvrzení je sice fajn, ale když už můžete potvrdit, proč nemůžete i zrušit? Když můžete listovat, proč nemůžete i vybrat? Když jde dvojitým poklepáním prstů hovor zvednout, proč nejde jiným typem poklepání hovor naopak odmítnout?

Odpověď zřejmě je, že není snadné spolehlivě odlišit různé typy poklepání. Apple tak asi raději začal jednou funkcí. Doufejme, že to u ní neskončí a časem se objeví další možnosti, jak „bezdotykově“ ovládat hodinky.

Konkurence s gesty také experimentuje. Motorola už před skoro deseti lety testovala použití prudkého náklonu hodinek k listování v nabídce. Samsung už dlouho nabízí různá gesta (pohyby rukou s hodinkami) pro přijmutí a odmítnutí hovorů. A některé méně známé hodinky si na gestech zakládají ještě více.

Apple tedy nevymyslel gesta pro ovládání hodinek, stejně jako Apple nevymyslel chytré telefony nebo chytré hodinky. Nicméně když už Apple nějakou takovou funkci implementuje, bývá to signál, že je připravena vstoupit na mainstreamové jeviště.

Trh chytrých hodinek je v posledních letech relativně nudný, podobné inovace lze tedy přijmout s poklepem.

Reklama

Související témata:

Doporučované