Hlavní obsah

Praštěné obrázky posílají mladí i staří. Naučte se napsat „nové smajlíky“

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Jak nejrychleji napsat emotikon? Využijte klávesové zkratky nebo speciální nástroje.

Reklama

Úsměv, obavy, údiv, sarkasmus. Umíte své emoce komunikovat skrze text během jedné sekundy? Právě k tomu mají sloužit emoji, roztomilé obrázky, které jsou stejné na celém světě. Ukážeme, jak je rychle napsat a na co dát pozor.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Začalo to smajlíkem :-) To byl emotikon složený z dvojtečky, spojovníku a kulaté závorky. V textové komunikaci na internetových diskuzních fórech v 80. letech měl jasně signalizovat, že věta není myšlena tak úplně vážně. Tak to alespoň vymyslel Scott Fahlman, informatik z americké Carnegie Mellon University, když jej v roce 1982 vypustil do světa.

Pro nedočkavé: Jak rychle napsat emoji😁

Windows: klávesová zkratka Win + tečka, poté vybrat emoji

Mac: klávesová zkratka Fn + E, poté vybrat emoji

Android: dle klávesnice, obvykle podržet tlačítko pro čárku nebo stisknout smajlík

iPhone: tlačítko se smajlíkem nebo glóbem

Od té doby textová komunikace nabyla na významu a smajlíky složené z interpunkčních znamének přestaly lidem stačit. Koncem 90. let proto nastoupila nová generace „symbolů“. Byly to v podstatě předem vybrané jednoduché obrázky, které měly být snadno srozumitelné… Což se samozřejmě ne vždycky daří.

Emotikonů (přesněji řečeno „emoji“) se v roce 2010 ujala nezisková organizace Unicode Consortium, která pečuje o standardizovanou textovou komunikaci napříč jazyky. Jejím hlavním úkolem od 90. let bylo sestavit takovou sadu nástrojů, aby bylo možné psát v různých jazycích a písmena i speciální znaky se zobrazí všem na světě stejně. Nyní kromě toho také rozhoduje o tom, které emoji obrázky budou pro uživatele nejpřínosnější.

V současné verzi standardu Unicode jich najdete 3782. V sadě Unicode je celkem více než 120 tisíc znaků, emotikony tedy tvoří jen malý zlomek. Z pohledu počítače jsou emoji obrázky stejné „znaky“ jako třeba písmena, čísla nebo symboly pro měnu $ a  €. Jsou ale veselé a srozumitelné, a tak se jim dostává větší pozornosti.

Jak napsat emoji ve Windows

Na nejpoužívanějších systémech (Windows 10 a Windows 11) funguje nová zkratka.

  1. Ujistěte se, že jste v okně nebo v textovém poli, kam chcete psát text.
  2. Podržte klávesu Windows a stiskněte tečku (Win + .)
  3. Objeví se jednoduché okno, ve kterém můžete listovat v nabídce emoji.
  4. Kliknutím emoji vložíte. Můžete vložit více stejných nebo různých emoji za sebou.
  5. Okno následně zavřete kliknutím mimo, kliknutím na křížek vpravo nahoře, nebo klávesou Esc.
Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

V horní části můžete procházet mezi různými kategoriemi. V okně se také budou postupně ukládat vaše nejpoužívanější emoji, abyste je měli rychle k dispozici.

Protože emoji obrázků jsou doslova tisíce, přijde vám vhod políčko pro jejich prohledávání. Stačí začít psát a zobrazí se vám jen ty emoji, jejichž název nebo popis odpovídá vašemu zadání.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Vyhledávání funguje i v češtině. Bohužel vyhledává pouze od začátku slov, takže po zadání slova „myš“ nenajdete „zamyšlený obličej“ apod.

Kromě toho je ve stejném dialogu k dispozici i rozšířená schránka Windows, což je funkce, která rozhodně stojí za vyzkoušení.

Užitečné zkratky s klávesou Windows

Pro snadnou práci s více různými texty můžete zapnout Historii schránky (Win + V). Pro rychlé pořízení snímku části obrazovky zase zkuste (Win + Shift + S). Více v těchto návodech:

Jak napsat emoji na macOS

Od verze macOS 14 (Sonoma) mají uživatelé možnost vkládat emotikony pomocí návrhů, které vycházejí přímo z toho, co jste právě napsali:

  1. Pište text, kdekoli jej zrovna píšete (zpráva, e-mail, dokument apod.)
  2. Stiskněte klávesovou zkratku Fn + E
  3. Objeví se návrhy emotikonů přímo pro daný text.

Pokud žádný specifický návrh pro daný text není, ukáže se vám klasický Prohlížeč znaků. Ten funguje i ve verzích macOS 13 a starších.

Foto: Apple.com

Ukázka Prohlížeče znaků v macOS 13 (Ventura).

V prohlížeči můžete kromě emoji obrázků najít i celou řadu dalších znaků, hodit se mohou zejména symboly jednotlivých měn.

Jak napsat emoji na mobilu

Klávesnice mobilních telefonů jsou k psaní emotikonů obvykle velmi dobře uzpůsobeny. Na systémech Android je ve výchozí klávesnici (Gboard) pro emoji vyhrazena zkratka: podržte klávesu s čárkou (vlevo od mezerníku) a poté vyberte ikonku emoji.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Klávesa pro vložení emoji je vlevo dole.

Poté vyberete emoji z kategorizovaného seznamu nebo pomocí vyhledávání.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Vkládání emoji na klávesnici Gboard.

Gboard má mimochodem zajímavou funkci pro mixování emotikonů. Můžete téměř jakékoli dva smajlíky smíchat a vytvořit nový. Ten už ale samozřejmě není součástí standardní Unicode sady, a tak jej ostatním můžete poslat jen jako obrázek, nehodí se pro vkládání do textu. Kdokoli si může tuto vtipnou hračku od Googlu vyzkoušet pod názvem Emoji Kitchen (podrobnější prohlížeč třetí strany).

Na iPhone funguje vkládání emoji symbolů podobně. Na klávesnici je pro emoji vyhrazené tlačítko a pod ním se skrývá pestrá nabídka emoji dle kategorií.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Nabídka emoji na iOS 17.1.

Nemá nástroj na míchání piktogramů, ale zato umí (v aplikaci Zprávy) nabídnout slova, která byste mohli „nahradit“ některým z piktogramů.

Používat emoji, nebo raději text?

Pohled na emotikony (a posléze na novější emoji) se v průběhu času mění. Ještě před deseti lety šlo spíše o neobvyklý výstřelek vyhrazený právě pro krátké textové zprávy na mobilu. Výzkumy ukazují, že nejčastěji si lidé posílají zprávy s těmito „roztomilými“ grafickými doplňky v rámci skupiny rodiny nebo přátel. Přibývá ale využití i ve formálnější komunikaci, dokonce například s nadřízenými v práci nebo třeba s lékařem.

Podle výzkumu společnosti Adobe využívá emoji v pracovní komunikaci občas až 70 % lidí. „Jazyk může být velmi abstraktní, zejména když komunikujeme digitálně,“ vysvětluje Kamile Demirová, která zastupuje Adobe v komisi Unicode. „Lidé reagují na obrázky emotivněji, a proto jsou emoji tak přínosné. Pomáhají nám lépe se napojit na pocity, které se skrývají za textovými zprávami. Mohou podpořit empatii a porozumění.“

Pozor ale na případná nedorozumění. Zatímco některé ikonky budou všem evokovat stejný význam, řada z nich může být mnohoznačných. Třeba obrázek ohně (🔥) může působit velmi pozitivně, nebo naopak velmi negativně. Nemluvě u některých dalších, kde hrozí ještě větší zkreslení.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Pozor na častá nedorozumění…

Situaci komplikuje i fakt, že na různých systémech se emoji zobrazují různě. A tak se zkrátka nemůžete spolehnout na to, že všichni vidí přesně stejný obrázek jako vy. Natož aby ho stejně pochopili.

Nestačí tedy vědět, jak emoji rychle napsat. Je také potřeba posoudit, kdy vám obrázek ušetří psaní několika slov, a kdy naopak může zadělat na nedorozumění, ze kterého pak budete muset ještě dlouho ⛸️.

Není to pro vás nic nového? Pomozte ostatním!

Možná si říkáte, že tento článek pro vás nebyl ničím nový. Vždyť vy tyhle tipy už dávno znáte. Výborně! To znamená, že zrovna tento článek nebyl určen vám, ale bude nejspíše užitečný někomu dalšímu. Tip totiž nemusí být nový pro všechny, stačí, aby byl nový pro někoho. Naopak kdybychom psali jen o úplných novinkách, řada lidí by se o těch „starých známých“ fíglech nikdy nedozvěděla.

Také nejspíš znáte i další fígly, které by se mohly hodit ostatním. Podělte se s námi o své oblíbené zkratky, triky, softwarové nástroje, webové služby a další nástroje, které vám šetří čas. Těšíme se na vaše nápady v tomto anonymním dotazníku. Třeba tím pomůžete i někomu dalšímu.

Reklama

Související témata:

Doporučované