Hlavní obsah

Podívejte se: Desetitisíce lidí dostanou novou umělou slinivku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Umělou slinivku v Británii dostanou v první tak rozsáhlé implementaci desítky tisíc lidí.Video: Jan Marek

 

Reklama

Není diabetes jako diabetes. Ten horší - s neustálou kontrolou a pícháním injekcí, má sice „jen“ necelá desetina cukrovkářů, třeba u Britů to ale jsou statisíce. I proto jako první masově rozšíří přístroj, který Češi mají už roky.

Článek

Sophii Upjohnové je teprve šest let, už přes dva roky však žije s cukrovkou, kterou trpí v Británii více než 4,3 milionu lidí. Drtivá většina, 92 procent, má diabetes 2. typu a inzulin snižující hladinu cukru v krvi si ještě dokáže vytvářet. Horší metabolismus jim ale nutí přísnější dietu a fyzickou aktivitu.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Tato holčička však patří mezi těch osm procent, tedy skoro 350 tisíc lidí a z toho i 29 tisíc dětí, kterým slinivka břišní nefunguje, jak má, inzulin si nevytváří, a tak si jej musí po celý život píchat v injekcích. Tedy museli, až donedávna.

„Tohle je moje paže s čidlem a tohle je moje pumpa a tohle je můj telefon,“ ukazuje a popisuje v reportáži SZ Tech šestiletá Sophie.

Díváte se přístroj, novou technologii, která je v podstatě taková umělá slinivka břišní. Automaticky napodobuje fungování tohoto orgánu a skládá se jen ze tří částí.

Podkožní glukózový senzor na paži anebo i jinde na těle neustále měří hladinu cukru v krvi. Pumpa u pasu údaje přijímá, kalkuluje a následně také uvolňuje tolik inzulinu, kolik je potřeba dodat. A nakonec je tu mobilní aplikace, která vše umožňuje sledovat a také zadávat, kolik sacharidů člověk přijímá v jídle.

„To, k čemu dostala přístup, umí změnit život. Díky této technologii je teď jako každé jiné dítě,“ sdílí ve videu své dojmy maminka holčičky, Tania Upjohnová.

„To množství svobody, kterou jí pumpa dala, už jen to za to stojí,“ dodává její otec Luke Upjohn.

Tím, že přístroj sleduje celkovou hladinu cukru v krvi a pak ji automaticky upravuje s pomocí dávkování inzulinu, může také předcházet onemocněním srdce, ledvin nebo i zraku.

„Kromě léků je tohle ta nejlepší věc, kterou věda umí dát. Pomáhá vám to redukovat i s tím spojenou úzkost. Pomáhá vám to lépe v noci spát. Můžete poslat děti na výlet a do školy mnohem, mnohem snadněji,“ vysvětluje přínosy zařízení Partha Kar, který jej v anglickém zdravotnickém úřadu NHS řeší.

Rozšíření potrvá

Technologii známou jako hybridní uzavřený obvod (HCL) testovala NHS England čili Národní zdravotní služba Anglie na 835 dospělých a dětech s cukrovkou 1. typu už od roku 2006, kdy výzkum zahájila University of Cambridge. Klinické testy prokázaly, že vylepšuje kvalitu života a dlouhodobě snižuje riziko zdravotních komplikací.

Loni v prosinci tak Národní institut pro zdraví a klinickou kvalitu (NICE) schválil jeho použití v praxi a teď v dubnu by měl začít kontaktovat osoby, kterým by mohl pomoci, v první tak rozsáhlé iniciativě na světě.

Jen v Anglii by takových pacientů měly být desetitisíce, a proto úřady odhadují, že může trvat i pět let, než se dostane na každého. Kromě dostatku samotných přístrojů může uvedení zpomalovat i to, že bude nutné proškolit rovněž dostatek zdravotnického personálu v jeho používání.

„Potřebujeme, aby s tím zaměstnanci byli proškolení a byli si jistí v tom, že dokážou lidem takto pomáhat. Pokud si na to nebudou věřit, nemusí se to povést,“ vysvětluje ředitel organizace Care for Diabetes UK, Douglas Twenefour.

Na vývoj šel zlomek toho, co spolkne sama nemoc

Technologii nabízí také ve Skotsku, Wales i Severní Irsko by měly brzy následovat. NHS England vyčlenila pouze na identifikování lidí, kteří ji budou potřebovat, až 2,5 milionu liber, tedy v přepočtu více než 70 milionů korun.

Od roku 2017 už na projekty tohoto druhu šlo okolo 150 milionů liber, což je pořád jen zlomek toho, co dává na včasné podchycení a péči o pacienty s cukrovkou, čili okolo 10 miliard liber každý rok.

V České republice podle dostupných údajů z roku 2016 mělo cukrovku skoro 850 tisíc lidí, z toho 1. typem trpělo 60 282, tedy více než sedm procent z nich.

Aktualizováno 9. dubna ve 12:20: Takzvané chytré inzulínové pumpy s hybridní smyčkou jsou pro Čechy dostupné již od roku 2020 a pojišťovny je hradí z veřejného pojištění. „Jen v IKEM s nimi léčíme cca 800 pacientů,“ uvedl v reakci na článek vedoucí diabetologické ambulance Robert Bém.

Reklama

Doporučované