Hlavní obsah

Robot s umělou inteligencí kontroluje zdraví tulipánů z Nizozemska

Robot s umělou inteligencí kontroluje zdraví tulipánů z Nizozemska.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Některé práce jsou tak obtížné, nebo i tak monotónní, že je téměř nikdo nechce dělat. Proto je nahrazují chytré stroje vybavené dnes už i umělou inteligencí. Právě to je případ kontroly tulipánů na nekonečných nizozemských polích.

Článek

Pracuje v týdnu, o víkendech, ve dne, v noci, a nestěžuje si, ačkoli běžného farmáře by už bolela záda. Díváte se na robota, který místo lidí chrání jedno proslulé kulturní dědictví Nizozemska.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

I krásné nizozemské tulipány ohrožuje takzvaný virus pestrokvětosti. V lepším případě mění zbarvení a velikost lístků. V horším případě květiny hynou. A tak je nutné jejich kilometrové lány procházet a kontrolovat.

„Na každém tulipánovém poli je určité procento nemocných tulipánů a každý rok je potřeba je odstranit, aby se zabránilo nákaze dalších zdravých tulipánů. To jsme až dosud dělali ručně a nikdy jsme za jeden rok všechno nestihli, protože to bylo moc. A dnes tu s námi máme robota. Je opravdu úžasný. Může pracovat celý den, celou noc, o víkendech. Nikdy si neudělá pauzu. A dělá to lépe než lidé,“ popisuje své dojmy v úvodní videoreportáži tohoto článku Allan Visser z třetí generace pěstitelů tulipánů, který jej používá už druhou sezonu.

Jak stroj funguje?

Robot v podobě vozítka nese označení Selector180, ale přezdívají mu Theo a vyvinul jej startup H2L Robotics z Delftu. Jezdí a pracuje tempem jednoho kilometru za hodinu, což je oproti rychlosti průměrné chůze člověka čtvrtina. Pokud by měl ale farmář lány procházet a cestou tulipány prohlížet, také chodí pomaleji. Stroj se oproti němu však neunaví. V jeho bezchybné kontrole mu navíc pomáhá umělá inteligence, a tak zasažené květy vytipuje a označuje pomocí GPS velice přesně.

„Srdcem zařízení jsou znalosti, které vkládáme do AI modelu. Vědomosti pocházejí od farmářů tulipánů. Všechny dohromady je vložíme do AI modelu, potom do stroje, a pak je využijí tyto tři kamery, které snímají obrázky ze tří úhlů. Úhly kombinujeme, aby se našly velice přesné GPS koordináty nemocných květin, s pomocí GPS antény na jeho střeše. Pamatuje si je, když je míjí, a my jej aktivujeme, poslední kamera pak snímá finální obrázek pro velmi přesné zamíření vstřikovače,“ dodává dodává Erik de Jong, ředitel H2L Robotics k tomu, jak robot funguje a ošetřuje tulipány.

Drahý jako sporťák

Stroj je drahý, nizozemský agro-robotický startup založený v roce 2019, podle kterého je to první autonomní robot pro třídění tulipánů na světě, si za něj účtuje 185 tisíc eur, tedy zhruba 4,7 milionu korun. I s touto cenovkou jich už ale lány v Nizozemsku obsluhuje 45 kusů.

„Také si můžete koupit velice pěkné sportovní auto namísto tohoto robota. Já ale volím robota, protože sporťák se o nemocné tulipány nepostará. Ano, je to drahé, ale je stále méně a méně lidí, kteří skutečně dokážou nemocné tulipány rozeznat vlastním okem. Takže je to trochu nezbytná koupě, protože hledači nemocných na našich tulipánových polích, jak jim říkáme, tak nějak vymírají,“ říká na závěr nizozemský farmář Allan Visser.

Reklama

Doporučované