Hlavní obsah

Podívejte se na návrh výtahu na oběžnou dráhu. Vyhrál čtvrt milionu korun

Design výtahu na oběžnou dráhu v architektonické soutěži vyhrál čtvrt milionu korun.Video: Jan Marek

 

Reklama

Budoucnost dobývání kosmu není v raketách, napadlo mladého designéra, a tak navrhl zařízení, které by mohlo dostávat lidi do vesmíru jiným způsobem. Jeho unikátní výtah ale potřebuje ke svému provozu asteroid.

Článek

Třicetiletý architekt Jordan William Hughes původem z městečka Barrow-in-Furness na severozápadě Anglie oslnil na mezinárodní soutěži Jacques Rougerie Foundation v Paříži. V kategorii Vesmírné architektury a inovací dokonce vyhrál cenu v hodnotě v přepočtu skoro čtvrt milionu korun. Navrhl totiž výtah, ovšem ne jen tak ledajaký. Ten jeho namísto nejvyšších pater domu jezdí až na oběžnou dráhu.

Zařízení pro dopravu pasažérů na geostacionární orbitu, tedy v podstatě do kosmu, nazval Ascensio. Výtah by měl svou základnu na lodi v oceánu, aby mohl být mobilní a vyhýbat se tak i například špatnému počasí. Jeho druhý konec ve výšce 26 tisíc kilometrů nad mořem by tvořil v kosmu „chycený asteroid“, který by se choval jako protiváha.

Luxus, drony a ekologický provoz

Obě tyto stanice, jak je vidět v úvodním videu článku, Hughes navrhl v podstatě jako takové luxusní hotely – s futuristickým ubytováním, bazény, bary, kdy na oběžné dráze by návštěvníci měli navíc možnost pohybovat se ve stavu beztíže.

Klíčovou část, tedy spojení oceánské a orbitální základny, by pak zajišťovalo několik lan, pravděpodobně z kovu. Třicetiletý britský architekt už neuvedl, z jakého materiálu by úchyty byly, konstrukce by nicméně měla být „lehká“ a namísto klasických výtahových kabin by se po ní spouštěly drony.

Designér přiznal, že jeho nápad nemá oporu v žádných vědeckých základech. Vytvořil jej také jen ve svém volném čase. Nicméně ale věří, že vesmírné výtahy se v budoucnosti budou skutečně stavět a používat. Jeho ideou je nahradit rakety, které jsou podle něj nehospodárné, drahé a škodlivé pro životní prostředí kvůli spotřebě paliva.

„Byl by to velice drahý, ale i velice ambiciózní projekt a není to nic, co bych čekal, že se postaví v nadcházejících deseti letech,“ dodal Jordan William Hughes pro BBC.

Podle něj se o vesmírných výtazích mluví už dlouho, jsou třeba v knihách nebo filmech se sci-fi tematikou, ale existuje o nich i několik studií. Hughes si je i tak jistý, že časem se nějaký opravdu postaví, i když to zrovna nebude podle jeho návrhu.

„Zcela by to změnilo způsob, jakým se dostáváme do kosmu a zpět na Zemi. A navíc by to bylo udržitelnější,“ doplnil Hughes pro BBC s tím, že jedině tak bude cestování do vesmíru a jeho průzkum fungovat opravdu efektivně.

Reklama

Související témata:

Doporučované