Hlavní obsah

Úchvatná podívaná. Ohňostroj z nejvyšší budovy světa prý chystali 671 dní

Ohňostroj z největší budovy světa. Jaká práce a technika za ním stojí.Video: EMaar Dubai

 

Reklama

Ačkoli se v západním světě už uvažuje nad tím, kolik emisí škodlivých plynů a kovů do ovzduší každoroční ohňostroje dostanou a jak by je šlo omezit, na východě se plánují větší a větší pyrotechnická show.

Článek

Podívaná, jíž se dostává naživo obyvatelům Dubaje a zprostředkovaně lidem po celém světě, patří k absolutní špičce.

Základem pocty novému roku je samozřejmě samotný mrakodrap Burdž Chalífa, se svou výškou 828 metrů jde o nejvyšší stavbu na planetě.

Ale další už odpracovali pyrotechnici. Ti na letošní podívané strávili podle časopisu Arabian Business až 671 pracovních dní. Rachejtle tak zřejmě pečlivě usazovali a synchronizovali dnem i nocí. Oproti loňskému ohňostroji byl ten letošní také o více než desetinu silnější.

Zatímco na rok 2023 se různobarevné ohňové výtrysky střílely z 287 odpalovacích pozic a do 2500 směrů, tak na rok 2024 se pálilo ze 325 míst podél mrakodrapu a do 2800 směrů.

Loňský ohňostroj z mrakodrapu Burdž Chalífa.Video: Emaar Dubai

Výsledná choreografie utvořila na obloze dechberoucí scenérii barev a tvarů – objevit se mělo celkem 15 682 pyrotechnických elementů, z nichž každý měl využít svoji vlastní odpalovací sekvenci.

A v perfektním souladu s ohňostrojem z mrakodrapu Burdž Chalífa doplnila jeho show svou vlastní choreografií i blízko stojící Dubajská fontána.

Pod taktovkou zkušeného návrháře Petera Kopika z firmy WET pro design sekvencí vodotrysků, který má za sebou už skoro 30 let zkušeností, prýštily vodní sloupce do výšky až 150 metrů. Obrazce v nich pomáhalo dotvářet více než 660 světel a celkem 127 stroboskopů, neboli problikávajících paprsků. Dokonalost iluze a její atmosféru dokreslovalo 6700 mlhových trysek.

Loni takto v Dubajské fontáně proteklo kvůli novoročním oslavám přes 83 tisíc litrů vody. Kolik to mělo být, letos už nicméně tamní média neuvedla.

Reklama

Doporučované