Hlavní obsah

Španělský veletrh začal. Představuje průhledný notebook i řízení očima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Lenovo

Průhledný notebook je pouze jednou z věcí, které se už na Mobile World Congress představily.

Reklama

V pondělí začala každoroční přehlídka novinek ze světa telefonů, tabletů, notebooků, ale i další chytré elektroniky. Zatím je jasné, že hlavní slovo na MWC má umělá inteligence. Prvních pár zajímavých novinek přišlo už o víkendu.

Článek

Ve španělské Barceloně odstartoval největší veletrh mobilních technologií Mobile World Congress (MWC), kterého se letos podle organizátorů zúčastní okolo 95 tisíc návštěvníků z 200 zemí. Své poslední novinky jim bude ukazovat více než 2700 vystavovatelů. Čas na to mají od pondělí do čtvrtka. Někteří si ale odbyli premiéry už o víkendu při takzvaných novinářských dnech. Redakce SZ Tech přináší výběr toho nejzajímavějšího.

Jednou z nejvýznamnějších premiér bylo uvedení dvou nových čínských chytrých telefonů – Xiaomi 14 a 14 Ultra. Ty budou s větší kapacitou úložiště na 512 GB vycházet na 24 499 korun, respektive 34 999 korun. Podle výrobce prakticky ve všech ohledech posunou laťku o kus výš. Navzdory nižší spotřebě se třeba zhruba o třetinu zlepšila kvalita displeje i fotoaparátů.

„Ve skutečnosti je o 17 % výkonnější než naše předešlé generace, čímž odemyká možnost sledovat neuvěřitelně pohlcující obrazovku ještě déle… Xiaomi 14 má nejvyšší jas 3000 nitů, což je obrovskou výhodou,“ představuje displej a výbavu novinky ve videu níže seniorní produktový manažer značky TJ Walton.

„Má také trojitý systém profesionálních objektivů Leica a rozpětí přes čtyři různé ohniskové vzdálenosti pro lepší všestrannost a kreativitu při focení. Je toho ale víc. Má i novou generaci objektivu pro mobilní telefony Summilux a bude mít novou řadou čoček, které jsme pro smartphony pomáhali vyrábět,“ dodává.

Na MWC 2024 se představily nové modely smartphonů Xiaomi 14 a 14 Ultra.Video: Jan Marek, AP

Nový software a nástroje s AI

Oba chytré telefony využívají operační systém Android. Čínská firma na veletrhu ale uvedla i nový HyperOS, tedy nadstavbu, která se kromě intuitivnějšího uživatelského prostředí a rychlejší odezvy také pyšní celou řadou prvků umělé inteligence (AI). A to nejen třeba k přepisu textů nebo úpravě fotografií.

„Je mi velkým potěšením poprvé na mezinárodním trhu představit Xiaomi HyperOS. Je to operační systém zaměřený na člověka a je navržen tak, aby propojil osobní zařízení, auta i produkty v chytré domácnosti do jediného celistvého ekosystému,“ dodal v Barceloně prezident firmy William Lu.

Stejný nový operační systém bude využívat – a do stejného rozšířeného ekosystému tedy patřit – také nový tablet od čínské značky, který má být reakcí na poslední modely od Applu a Samsungu.

„Jedním z poutavých rozšíření je AI Art. Pomáhá vám bez námahy vizualizovat vaše nápady a přivést je k životu pomocí obrázků generovaných umělou inteligencí. Přímo je už vestavěné do aplikace Mi Canvas v zařízení. AI Art transformuje vaše rychlé a jednoduché skeče do hotové, vymakané grafiky. S jistotou mohu říct, že Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 je náš zatím nejlepší tablet. Abych rychle zrekapituloval, co jej dělá tak výjimečným – má 12palcový displej ve 3K rozlišení a frekvenci 144 Hz. Pohání jej procesor Snapdragon, má obří baterii a neuvěřitelně rychlé 120wattové dobíjení. A je na něm také HyperOS, takže výrazně rozšiřuje možnosti propojení,“ dodává Walton v dalším videu z veletrhu.

Xiaomi v Barceloně ukázal i nový tablet.Video: Jan Marek

Ovládání mobilů (a také aut) očima

A co se ještě týče smartphonů, před zahájením Mobile World Congress pro veřejnost se představil i další nový čínský model Honor Magic6 Pro. Také jej pohání extrémně výkonný, ale energeticky velmi efektivní čipset Snapdragon 8 Gen 3 od Qualcommu, stejně jako u novinky Xiaomi. K tomu ale má o 2000 nitů větší maximální jas displeje, a tak cenovka 30 990 korun při stejném úložišti 512 GB asi příliš nepřekvapí. Co už ale překvapí, je to, jak Honor představil své zapojení umělé inteligence do schopností mobilu.

„Vyvinuli jsme zábavný koncept snoubící technologii sledování pohybu očí a umělou inteligenci v mobilu. A používáme ji pro dálkové ovládání auta, jak můžete vidět za mnou. Uživatel se podívá na telefon, ten rozezná upřený pohled a zadá příkaz, který chce autu sdělit,“ popisuje fungování novinky v dalším videu níže James Brighton, který projekt pomáhal vyvíjet.

Nový Honor Magic6 Pro se pochlubil ovládáním auta jen pomocí očí.Video: Jan Marek, AP

„Ve skutečnosti za to může 3D ToF objektiv na přední kameře telefonu, který umí detekovat obličeje a oči. A pak s pomocí AI algoritmu a naší technologie umělé inteligence rozezná oční pohyb, takže dokážeme rozeznat, kam se díváte, a pak s tím interagovat,“ doplňuje jej produktový expert Thomas Bai.

Čínský výrobce smartphonů neplánuje tuto funkci zapojit do skutečného provozu na silnice. Jen tím demonstruje novou technologii zaměřenou na lepší snímání a rychlejší provedení toho, co uživatel zamýšlí udělat. Využití ale systém může najít při přijímání telefonátů nebo i nakupování.

Laptop, který pracuje i s tím, co je za ním

A čtvrtá vybraná novinka ještě z novinářských dní v Barceloně je také z Číny a také v sobě ukrývá AI. Největší výrobce počítačů na světě Lenovo odhalil prototyp svého notebooku s průhlednou obrazovkou. Podobně jako na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas představil jihokorejský podnik LG své průhledné televizory.

„Představujeme tu novinku v průhledných zařízeních. Je to displej, který vám umožní interagovat s reálným světem, než abyste jen koukali do obrazovky. Dokážeme věci na pozadí uvést do popředí. A vzrušující je, že to otevírá nové uživatelské možnosti. Zvlášť když vezmete v potaz umělou inteligenci a její možnosti a to, jak pracujeme s těmito zařízeními, tak je to přelomové. Chceme umožnit, aby rozšířená realita digitálně překrývala reálný svět. A průhledný displej to umožňuje,“ vysvětluje Tom Butler, ředitel marketingu Lenovo, v poslední videu z novinářských dní veletrhu, které redakce SZ Tech připravila.

A jako na CES 2024 nechyběly průhledné televize, tak na MWC 2024 nechyběl průhledný notebook.Video: Jan Marek, AP

Unikátní ThinkPad funguje na bázi Micro LED, displej má úhlopříčku 17,3 palce, tedy skoro 44 centimetrů, a je dotykový. Zatím se ale jedná pouze o koncept, tedy prototyp, nikoli produkt sériové výroby. Jednou by však mohl podle čínského výrobce najít uplatnění v různých oborech – třeba ve stavebnictví.

„Řekněme, že jsem architekt, který chce navrhnout nový most přes řeku, takže mohu jít do terénu, opravdu se na tu řeknu podívat a načrtávat na obrazovce. Toto zařízení podporuje i pero. Takže můžete vzít digitální stylus a interagovat v měřítku 1 : 1, a tak navrhovat skutečně fyzicky v reálném prostředí,“ dodává Butler ve videu.

O dalších novinkách z Mobile World Congress 2024 v Barceloně bude redakce SZ Tech dále informovat.

Reklama

Doporučované