Hlavní obsah

Top pět robotů odhalených v roce 2022: humanoidi i robozvířata

Foto: Seznam Zprávy

TOP 5 robotů odhalených v roce 2022 ve videu: humanoidi i robozvířata.

Reklama

Robot, který jako krysa prolézá nejmenšími skulinami, robot-ryba čistící oceány či opravdu strašidelný robot, jehož tvář vyjadřuje emoce. Letošní paleta představených robotů byla opravdu pestrá a Seznam Zprávy vám je představí.

Článek

Přestože únorový vpád Ruska na Ukrajinu a stále trvající válka obou zemí dopadla na celý svět a většinu průmyslových oborů i společnosti, technologický vývoj se nezastavil. A redakce SZ Tech proto na konci roku může představit výběr TOP 5 nejlepších robotů, které vědci, ale i známé světové firmy odhalili.

Letošek se mezi jinými roky vyjímal tím, že kromě jiného došlo i na souboj o uvedení prvního v praxi využitelného androida neboli chytrého humanoidního stroje, jenž má rysy člověka. Už tradičně se v něm Čína pokoušela trumfnout Spojené státy.

V sestaveném žebříčku jsou ale k vidění i roboti s rysy zvířat - konkrétně ryby a krysy.

1. Android CyberOne od Xiaomi

Prvního humanoidního robota odhalila firma Xiaomi na své tradiční srpnové akci v Pekingu. Měří 1,77 metru, váží 52 kilogramů a v rozpětí paží má až 1,68 metru. Cenu odhaduje na 600 až 700 tisíc jüanů, tedy více než dva miliony korun.

„Hej, CyberOne, pojď sem,“ odhalil svůj přelomový vynález na pódium Lei Jun, CEO firmy Xiaomi. „Proč se všem tady nepředstavíš?“ dodal.

Představení robota CyberOne od Xiaomi na srpnové akci v Pekingu.Video: Jan Marek

Čínský android od Xiaomi má unikátní hlavně obličej. Tvoří jej totiž zakřivený OLED displej pro zobrazení informací a údajně skrývá i nově vyvinutý modul Mi-Sense pro hloubkové čili trojrozměrné vidění Mi-Sense. V kombinaci s takzvaným „algoritmem interakce“ stroj rozpozná i osoby, gesta a výrazy - identifikuje prý až 45 emocí. Sluch zajišťují dva mikrofony rozlišující až 85 druhů zvuků.

„Ahoj, všichni. Já jsem CyberOne,“ pozdravil diváky syntetický hlas vycházející z těla stroje. Netrvalo dlouho a dvounohý android došel přesně vykalkulovaným krokem k šéfovi čínské technologické společnosti a předal mu květinu.

Další algoritmus ovládá stabilitu a přirozenost kroků, které pohání motor silný jako z auta a jeden menší pohání i ruce s nosností 1,5 kilogramu. Po celém těle má 13 kloubů a celkem 21 stupňů volnosti, tedy lidsky vypadajících pohybů.

Se všemi těmito parametry by měl CyberOne jednou pomáhat nejen v průmyslu, ale i  v domácnosti. Samotné propagační video firmy však robota ukazuje tak, že se teprve učí chodit, a neuvedla ani, kdy půjde do prodeje. V závodě o odhalení prvního androida využitelného v praxi tak sice Xiaomi vyhrálo, v souboji o skutečné uvedení na trh ale pořád mohou vyhrát Američané.

2. Android Optimus od Tesly

Na začátku října svého humanoidního robota pro domácí či kancelářské práce představila i texaská automobilka Tesla. Odhalila ho na svém Dni umělé inteligence (AI Day), a to o jeho vývoji informovala teprve loni. Oproti Číňanům přitom ale ukázala nejen svůj prototyp vyrobený jen za šest měsíců, ale údajně i první kus z plánované sériové výroby. Optimuse by chtěl Elon Musk prodávat už do tří až pěti let, a navíc prý levněji než auto - v přepočtu za méně než půl milionu korun.

„Ten robot toho dokáže mnohem víc, než co jsme vám právě ukázali. Akorát jsme nechtěli, aby spadl na obličej. Takže teď vám ukážeme pár videí toho, jak robot dělá několik dalších věcí, což je o dost méně riskantní,“ vtipkoval hned po uvedení androida šéf světoznámé značky elektromobilů.

Představení robota Optimus od Tesly na AI Day 2022.Video: Jan Marek

Optimus měří 1,87 metru, váží 73 kilogramů a po celém svém těle má 28 takzvaných strukturálních aktuátorů, tedy převaděčů rotací elektromotorů na lineární pohyb. Díky těm je schopný dosáhnout až 200 stupňů volnosti čili lidských pohybů. Baterie o kapacitě 2,3 kWh slibuje i v režimu svižné chůze výdrž přes čtyři hodiny.

Navigaci zajišťuje stejný počítač, kterým Tesla vybavuje svá samořízená elektroauta, umělou inteligenci jen přeprogramovala, aby se místo na silnici orientovala v domě, kanceláři či továrně. I Musk ale přiznal, že robot potřebuje ještě další vývoj a AI Day sloužil hlavně k náboru dalších inženýrů.

„Víte, zbývá ještě hodně práce na tom, abychom Optima vylepšili. Tohle je pořád jen první verze. A to je i skutečný důvod, proč tuhle akci pořádáme. Čili přesvědčit jedny z nejtalentovanějších lidí na světě – jako jste vy – aby se připojili k Tesle a pomohli z toho udělat realitu. Aby pomohli dostat se na velkokapacitní výrobu, tak aby robot mohl pomáhat milionům lidí,“ doplnil výkonný ředitel texaské automobilky.

3. Strašidelný „android“ Ameca od Engineered Arts

Další letos odhalený humanoid je podobně velký jako CyberOne i Optimus. Měří asi 1,82 metru, váží ale nejméně, pouze 49 kilogramů. Zřejmě to je tím, že oproti androidům od Xiaomi i Tesly neumí chodit a zatím zřejmě necílí ani na využití v praktickém životě. Přesto stál 15 let práce a více než 133 tisíc dolarů, tedy 30 milionů korun.

První videa toho, jak robot Ameca od britské firmy Engineering Arts procitá k životu, šokovala internet už na konci loňského roku. Především díky výrazům v jeho obličeji. Oficiálně se ale představil až na veletrhu spotřební elektroniky CES 2022. A přestože jej některá média deklarují jako nejpokročilejšího androida na světě, záběry návštěvníků ukázaly, že ve skutečnosti zase tak šikovný není.

Kromě toho, že neumí chodit, nedokáže ani snímat předměty či lidi ve svém okolí a třeba se jim vyhýbat. Ameca je tak spíše taková chytřejší mechatronická loutka. Její umělá inteligence slouží hlavně ke generování odpovědí na otázky, a to i v různých jazycích. V současnosti takto poučuje i naviguje hosty Muzea budoucnosti v Dubaji.

4. Robo-ryba Gillbert polykající plasty od Eleanor Mackintosh

Některé roboty už nelze nazývat humanoidy a jsou inspirováni přírodou. Soutěž o toho nejlepšího, který by měl přírodě i pomáhat, se konala v říjnu a vyhrál ji návrh robo-ryby od studentky chemie Eleanor Mackintosh z anglické Univerzity v Surrey. Za odměnu její model zamířil do 3D tiskárny a vůbec poprvé se ponořil do vody, kterou má čistit od mikroplastů.

„Tady máme rybu s mrskajícím se ocasem. A když se podíváte blíž, uvidíte řadu žaber a uvnitř nich je jemné pletivo, které stačí na zachycení dvoumilimetrových částic,“ ukazuje v reportáži výherce britské robotické soutěže její organizátor doktor Robert Siddall.

Reportáž o robotické rybě Gillbert čistící vodu od mikroplastů.Video: Jan Marek

Robotická ryba jménem Gillbert měří půl metru a drobné částice plastu ve vodě čistí tak, že pod hladinou zavře ústa, otevře žábry podobné žaluziím, stlačením své břišní dutiny přes ně vytlačí vodu a kousky umělé hmoty zůstanou v hladkém pletivu. Místo toho, aby je s vodou pili lidé a pronikaly třeba i do mateřského mléka žen.

Stroj obsahuje i takzvanou setrvačnou měrnou jednotku (IMU) sledující jeho pohyb a k orientaci a má vestavěné senzory vyhodnocující zakalenost vody a intenzitu jasu. Kromě toho v noci svítí. Napájecí kabel prototypu by pak měla nahradit baterie a budoucí modely by mohly na delších cestách zachytávat ještě menší částice a také zesílit, získat hydrodynamičtější tvar a plavat rychleji.

5. Robo-krysa SQuRo od Pekingské technické univerzity

Snaze vyrobit své vlastní robotické zvíře neodolala ani Čína. Tamní inženýři se ale zaměřili na jedno z nejmenších, od kterého si slibují, že se podobně jako jeho vzor dostane i do těch nejmenších skulin údajně kvůli pátracím a záchranným operacím.

Čtyřnohou robo-krysu SQuRo (pozn. red. small-size quadruped robotic rat) odhalili vědci z Pekingské technické univerzity v dubnu. Kromě chození se umí také přikrčit, plazit se nebo obrátit jako skutečný hlodavec. A dokonce unese náklad odpovídající 91 procentům její vlastní váhy, která je 220 gramů.

Krysí robot s dlouhou a ohebnou mechanickou páteří v terénních testech prolezl i otvorem o průměru necelých devíti centimetrů, přelézl překážku vysokou skoro tři centimetry a lezl do kopce o sklonu 15 stupňů. Číňané ale ani tentokrát neuvedli, kdy by jejich stroj mohl sloužit v praxi.

Reklama

Doporučované