Hlavní obsah

Třicetikilový „securiťák“ na baterky. Švýcarští studenti ukázali nového robota

Startup školáků ze Švýcarska odhalil robotického „securiťáka“.Video: Jan Marek

 

Reklama

Bezpečnostní služby se potýkají s nedostatkem kvalitních zaměstnanců. To dává prostor inovativním firmám, aby se tento problém snažily vyřešit i bez lidí, tedy roboty.

Článek

Když se nabíjí, oči na jeho displeji vypadají jako zavřené tak, že napodobuje spánek. Jakmile však má takzvaně „plnou nádrž“, oči se otevřou, rozsvítí se oranžová výstražná světla nad nimi připomínající obočí a bezpečnostní robot Ascento Guard vyráží do služby.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Robot strážce se pohybuje rychlostí běžné chůze, a za hodinu tak ujede skoro pět kilometrů. Jeho design, kdy má místo nohou dvojici kol, mu umožňuje pohybovat se i přes tvrdší a náročnější terén jako výmoly, schody a s vhodným vzorkem třeba i sníh.

Čím je robotický hlídač vybavený

Na výšku robot měří 90 centimetrů a váží skoro 30 kilogramů. Jeho „hlava“ měřící 50 × 50 × 70 centimetrů obsahuje baterii, senzory, GPS a výkonný počítač s umělou inteligencí, která zpracovává data z 360stupňové infračervené kamery snímající jeho okolí nebo termokamery rozlišující třeba lidi od vozidel.

A právě strojové učení stroji umožňuje identifikovat bezpečnostní problémy, vytvářet zprávy nebo pomocí wi-fi a 4G sítě živě komunikovat s živým operátorem. Případně má robot i mikrofon.

Ve zkratce tento robotický hlídač může zkontrolovat, že máte okna i dveře domu zavřené a na sledovaném pozemku se nevyskytuje žádná nevyžádaná osoba nebo předmět a že nehrozí žádné nebezpečí. Také je voděodolný, a když potřebuje, sám se navede do nabíjecí stanice, kde se může vystřídat s dalším kusem. V práci pak vydrží asi 4,5 hodiny.

Za vynálezem stojí čtveřice školáků

Chytrého bezpečnostního robota na dvou kolech odhalil švýcarský startup Ascento, který v roce 2020 založili čtyři studenti z Technologického institutu v Curychu (ETH Zürich). Vycházeli přitom z vlastních zkušeností právě z brigád v oblasti security a znalostí robotické technologie, kterou vyvíjeli už na škole.

První studii o prototypu otiskli zakladatelé firmy v květnu 2020 a hotový produkt po sérii testování uvedli na trh nyní v září, kdy informovali i o prvním kole investic, kde vybrali 4,3 milionu dolarů, tedy bezmála 100 milionů korun.

První grant na vývoj získal Ascento ale už letos v únoru. Z programu InnoBooster na podporu malých a středně velkých začínajících firem obdržel 150 tisíc švýcarských franků, tedy skoro čtyři miliony korun. A dalších 200 tisíc eur, což je v přepočtu téměř pět milionů korun, získal od startupového inkubátoru ESA BIC letos v květnu.

Zájem je široký

Švýcarský podnik se v současnosti rozrostl ze čtyř na deset pracovníků a od uvedení robota na trh prý registruje stovky objednávek z různých odvětví – od rozložitých venkovních skladů a průmyslových areálů až po zdravotnické kampusy. V terénu má od začátku roku najeto přes 3000 kilometrů.

Podle ředitele startupu Ascento Alessandra Morra se globálně v odvětví security za každý rok obmění asi 47 procent zaměstnanců. „Nedostatek pracovní síly znamená i nedostatek kvalifikovaného personálu schopného vykonávat zaměstnání, které je tvořeno dlouhými směnami i ve špatném počasí,“ řekl CEO společnosti v tiskovém prohlášení.

„Tradiční přístup je používat buď lidi, nebo fixně instalované kamery. A Ascento Guard nabízí to nejlepší z obou těchto světů,“ dodal Morra.

„Robobezpečáci“ se rojili za covidu

K několika pokusům o nasazení bezpečnostních robotů, a to přímo do ulic měst, došlo třeba i za pandemie koronaviru. Tehdy se nicméně jednalo o spontánní řešení problému, jak kontrolovat, aby lidé dodržovali opatření jako nošení roušek a rozestupy, a tak i některé ze strojů byly vcelku provizorní. Došlo například i na vybavení pokročilého robotického psa Spota americké firmy Boston Dynamics kamerami a reproduktorem.

Jiné podniky a jejich vynálezy jako třeba vejcovitý Robocop od firmy Knightscope se totiž už dříve ukázaly jako neefektivní - jeho provozovatelé museli namísto zjištěných přestupků řešit například to, že robot najel do fontány nebo přejel batole.

Reklama

Doporučované