Hlavní obsah

Teď budou pandemii řešit zřejmě oni. Co plánují experti vítězů voleb

Foto: ODS (via Flickr.com)

Bohuslav Svoboda by pro lidi, kteří odmítají očkování, volil poměrně drsnou vzdělávací metodu.

Reklama

Přestože se epidemická situace v Česku zhoršuje, vláda nechystá žádná zásadní opatření. Co navrhují zdravotní experti vítězných koalic?

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

„Z dat, která mám, se zdá, že je průběh pandemie méně závažný, než byl na jaře. Nedochází k multiplikaci nakažených, respektive hospitalizovaných, chci mít ale toto potvrzené a vidět analýzu profesora Duška,“ řekl pro Seznam Zprávy Vlastimil Válek (TOP 09) který je vůbec nejskloňovanějším jménem na post nového ministra zdravotnictví.

Válek však tvrdí, že pro konkrétní plán nebo strategii nemá dostatečný přístup k datům. Veřejně přístupná čísla nakažených nebo hospitalizovaných podle něj nestačí, na jmenování konkrétních kroků, které by měla vláda udělat, si netroufá.

Odpírači očkování? Poslal bych je do nemocnic, aby se podívali na nakažené covidem, kteří jsou na čtyřech a nemohou dýchat. A bez roušky.
Bohuslav Svoboda, ODS, člen expertního AntiCovid týmu

K alespoň některým datům by ale měl mít Válek brzo přístup. Jeho jméno totiž padlo na čtvrtečním tiskovém briefingu premiéra Andreje Babiše (ANO) poté, co si nechal podat třetí dávku očkování. Premiér řekl, že Válka přizve na příští Radu pro zdravotní rizika. „To od vás slyším poprvé, ale určitě se tedy zúčastním,“ komentoval pozvání Válek. Sám podle svých slov ministra Adama Vojtěcha (za ANO) žádal o schůzku, která by se měla uskutečnit již ve čtvrtek večer. Chce ale, aby přístup měla celá expertní skupina, ne pouze on jako jednotlivec.

Na schůzce s vládními činiteli chce Vlastimil Válek také navrhnout větší zapojení krajských hygienických stanic. „Podle dat zatím nejsou potřeba plošná opatření, ve smyslu uzavření čehokoliv,“ nastiňuje Válek vlastní strategii. Zásadní je podle něj odhalit problém či ohnisko přímo v kraji a řešit lokálně. A to místními opatřeními, jimiž mohou být odlišná pravidla pro karanténu nebo lokální lockdown.

Právě s lokálním řešením pandemie souhlasí i Bohuslav Svoboda (ODS), rovněž znovuzvolený poslanec za koalici Spolu a člen expertního AntiCovid týmu, mimochodem společně právě s Válkem. „Řešení jsou vlastně jen tři: lockdown, lokální řešení, nebo navýšení kapacity nemocnic. Já jsem pro lokální opatření,“ řekl Svoboda Seznam Zprávám.

S oběma politiky z vítězné koalice Spolu souhlasí i senátor Karel Zitterbart (STAN), lékař a expert na zdravotnictví. „Lokální opatření se musí akcentovat,“ uvedl pro Seznam Zprávy. Navrhuje ale konkrétnější plán. Podle něj jsou zásadní dva kroky: navýšit kapacitu krajských hygienických stanic a plošné testování ve školách.

Zitterbart podotkl, že navýšení kapacity hygienických stanic by mohlo vyřešit stále nedokonalé trasování nakažených. Plošné testování ve školách má zase zamezit šíření nákazy v aktuálně nejpostiženější skupině nemocných, a to jsou starší děti. „Test ale musí dávat smysl, takže žádný antigen, ale povinný PCR test,“ upozornil senátor.

Odpírače na exkurzi

Poslanec Bohuslav Svoboda je přesvědčený, že zásadním řešením krize je očkování. Musí se podle něj zlepšit informovanost občanů. Míní, že o covidu a pandemii celé září nikdo pořádně nemluvil. „Odpírači očkování? Poslal bych je do nemocnic, aby se podívali na nakažené covidem, kteří jsou na čtyřech a nemohou dýchat. A bez roušky,“ glosuje Svoboda.

Ve středu přibylo v 1497 potvrzených případů koronaviru, zhruba o 450 více než před týdnem. Počet hospitalizovaných překročil hranici 400 lidí. Po jednání vládní rady pro zdravotní rizika řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová, že nejdůležitější opatření je očkování, které však v Česku vázne. Navrhuje také, aby se zkrátila doba platnosti PCR testu – to má být podle Svrčinové motivací k očkování.

„Konzultoval jsem to u nás v nemocnici, také si nikdo nebyl jistý, co k tomu paní hygieničku vedlo. Na to se jí zeptám. Pokud to není jen ‚zkusíme a uvidíme‘, musí na to mít nějaké studie,“ vyjádřil se k návrhu Vlastimil Válek.

Co navrhuje končící vláda

Ministerstvo zdravotnictví navrhne vládě zkrácení platnosti testů na koronavirus. Přesnější PCR test by měl platit tři dny místo sedmi, antigenní test jeden den místo současných tří.

Zvažuje se také omezení počtu preventivních testů hrazených z veřejného zdravotního pojištění. Kratší by mohla být i karanténa lidí po kontaktu s nakaženým, pokud by byla ukončená PCR testem. Jedná se o její zkrácení ze dvou týdnů na jeden. V pondělí úpravy projedná vláda.

Nová karanténní pravidla budou účinná od 25. října. Zkrácení platnosti testů má být motivací, aby se lidé nechali naočkovat. V okolních státech je podle ministerstva platnost testů podstatně kratší.

Lidé mají nyní z veřejného zdravotního pojištění nárok na jeden antigenní test za týden a navíc dva PCR testy do měsíce. Na jednání Rady vlády pro zdravotní rizika se dnes mluvilo o tom, zda by hrazených testů nemělo být méně.

Reklama

Doporučované