Hlavní obsah

Teď je to na lidech, míní Johnson. Anglie za týden zcela rozvolní

Foto: Profimedia.cz

Fotbaloví fanoušci na včerejším finále Eura 2020 v Londýně koronavirová opatření příliš nedodržovali.

Reklama

Za týden budou v Anglii zrušena všechna přijatá opatření. Premiér Boris Johnson na Brity apeluje, aby se chovali zodpovědně. S dalším nárůstem počtu případů vláda počítá, jak se bude vyvíjet situace v nemocnicích, zatím neví.

Článek

Britský premiér Boris Johnson na tiskové konferenci potvrdil, že všechna zbývající omezení společenského styku budou v Anglii zrušena od příštího pondělí. Zdůraznil nicméně, že „postupovat opatrně je naprosto zásadní“.

Uvedl dále, že neočekává, že by se život po 19. červenci, kdy je plánovaná finální fáze rozvolňování, vrátil „k životu, jaký byl předtím“. Apeloval také na Brity, aby ve svém jednání vždy postupovali s rozumem a „neurvali se ze řetězu“.

Johnson na tiskové konferenci představil nejnovější data. Uvedl, že podle současných modelů bude počet hospitalizací, závažných onemocnění a úmrtí na covid-19 nadále přibývat v podobném duchu jako v posledních měsících, což je výrazně méně než před zahájením úspěšného očkovacího programu. Rozhodnutí ukončit opatření v půli července obhajoval například tím, že pokud by k tomu došlo později, mohly by na něj mít vliv konec velkých prázdnin nebo změna počasí.

Finální uvolnění opatření v zemi na začátku příštího týdne potvrdil před vládou i tamní ministr zdravotnictví Sajid Javid. „Když ne teď, tak kdy,“ řekl například. Dodal nicméně, že přesto, že je vláda připravena na další nárůst případů denně, nelze jasně říci, jak moc vysoký bude přírůstek nově hospitalizovaných. Lidé by se podle něj měli dále chránit. Do práce by se měli vracet „postupně“ a masky by měli dále nosit ve veřejné dopravě.

Javid dnes také prohlásil, že díky úspěšné očkovací kampani má nyní devět z deseti dospělých v Británii protilátky proti koronaviru. Vláda tak podle něj splní svůj cíl, kterým bylo nabídnout alespoň první dávku vakcíny všem dospělým do 19. července.

Dál pracujte z domova

Londýnská centrální vláda řídí zdravotní politiku jen v Anglii, ve zbylých částech Spojeného království, tedy ve Walesu, Skotsku a Severním Irsku, rozhodují o restrikcích tamní regionální vlády. Wales má podle dosavadních plánů svá omezení přezkoumat ve čtvrtek, Skotsko zruší některá omezení 19. července a většinu zbývajících 9. srpna.

Vysoce postavení vědečtí poradci nicméně stále apelují na opatrnost. Včera vyzvali Brity, aby kvůli riziku, že nemocnice opět zaplní tisíce hospitalizovaných lidí denně, v létě nadále pracovali z domova a nebyli „přehnaně nadšeni společenským kontaktem“.

Premiér Johnson podle The Times upustil od tvrzení, že „konec omezení je nezvratný“. Názor zřejmě změnil poté, co ho vědci varovali, že úplné rozvolnění je hazard, který se může zvrtnout.

Podle něj by Britové měli i po 19. červenci pokračovat v návycích, které si lidé během pandemie vytvořili a spolehnout se na vlastní úsudek, a nikoli na oficiální předpisy.

„Nejlepší způsob, jak zajistit, že se nikdy nevrátíme zpět, je opatrnost. Anglie je na cestě z uzávěry blízko poslednímu milníku. Plán na obnovení našich svobod musí doprovodit varování,“ řekl podle The Times Johnson. Pochválil sice úspěch očkovacího programu, který oslabil vazbu mezi infekcemi a hospitalizacemi, ale zároveň upozornil, že „globální pandemie ještě neskončila“.

Podle informací deníku Guardian se ministři mají připravit na to, že v nadcházejících týdnech se objeví nejméně jeden až dva miliony nových případů koronaviru. Díky očkovací kampani ale bude hospitalizováno mnohem méně nakažených než v předchozích vlnách.

Podle původních plánů mělo k rozvolnění dojít už 21. června, píše BBC. Johnson si ale chtěl „vzít trochu času“, aby měl důkaz, že vakcíny pomohly přerušit souvislost mezi nakaženými a zemřelými. Zpoždění podle Johnsona umožnilo rozdat dalších 6,8 milionu dávek vakcíny.

„Případů bude přibývat, jakmile opatření uvolníme. Pokud potvrdíme naše plány, naše poselství bude jasné. Opatrnost je naprosto zásadní a všichni musíme převzít odpovědnost, abychom nezvrátili dosavadní pokrok a zajistili, že budeme i nadále chránit náš zdravotnický systém,“ řekl Johnson podle Timesů.

Člen poradní skupiny pro nové a vznikající hrozby respiračních virů Peter Openshaw uvedl, že je nezbytné zachovat některá ochranná opatření, jako je například nošení roušek. „Je třeba, aby si lidé chránili obličej a nosili roušky či respirátory. Je zcela zřejmé, že značně omezují přenos viru,“ uvedl Openshaw.

„Opravdu nechápu, proč se lidé zdráhají nosit ochranu dýchacích cest. Vakcíny jsou fantastické, ale je třeba jim dát čas, aby zafungovaly. Mezitím je nutné dodržovat všechna opatření, která jsme se naučili,“ dodal Openshaw.

Ministr pro očkování Nadhim Zahawi zdůraznil, že je třeba, aby veřejnost zůstala „opatrná a obezřetná“. „Pokyny, které stanovíme, to prokáží. Lidé by měli i nadále nosit ve vnitřních uzavřených prostorách ochranu dýchacích cest a samozřejmě zůstat ostražití,“ uvedl Zahawi pro Sky News.

Velká Británie dnes zaznamenala 34 471 nových případů nákazy. Podle posledních vládních dat z minulého úterý bylo hospitalizováno 563 Britů. Vláda příští týden podle webu The Times upustí od doporučení pro „práci z domova“. Zrušeny také budou restrikce na počet lidí, kteří se mohou setkat, a limity na kapacity v restauracích a dalších podnicích. Otevřou se noční kluby a neomezené množství lidí bude moci navštívit koncerty či sportovní utkání. O tom, zda budou zaměstnanci chodit do kanceláře, by podle vládních ministrů měly rozhodovat samotné podniky.

Profesor David Spiegelhalter z Cambridgeské univerzity uvedl, že podíl nakažených, kteří skončili v nemocnici, „hodně poklesl.“ „Ve druhé vlně to bývala zhruba jedna desetina. Nyní je to asi jeden ze 40, protože nakažení jsou v průměru mnohem mladší. Sto tisíc nově nakažených denně by ale mohlo znamenat až 2 500 hospitalizací denně. To je velmi vysoká hodnota,“ řekl Spiegelhalter.

Reklama

Doporučované