Hlavní obsah

Teplota v Orlickém Záhoří spadla hluboko pod nulu, bylo tam -27

Foto: Horská služba Šumava

Ilustrační snímek.

Reklama

Meteostanice v Orlickém Záhoří na Rychnovsku v pondělí zaznamenala dosud nejnižší letošní naměřenou teplotu v ČR. Teplota tam ráno klesla až na minus 27,0 stupně Celsia.

Článek

Meteostanice v Orlickém Záhoří od roku 2014 automaticky odesílá data do hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Původně meteorologové uváděli asi o stupeň vyšší teplotu, nešlo ale ještě o minimální hodnotu.

Stanice „Orlické Záhoří 2“ je v mělké mrazové kotlině v nadmořské výšce 683 metrů kousek od říčky Divoká Orlice, která tvoří hranici s Polskem.

„V Orlickém Záhoří je několik stanic, ta naše naměřila v 07:00 minus 27 stupňů Celsia. Je to v ČR nejnižší naměřená teplota letošní zimy,“ řekl amatérský meteorolog Antonín Vojvodík, který místo pro meteostanici vytipoval.

Tato meteostanice v Orlickém Záhoří stojí od roku 2013 a od února 2014 je zařízen přenos přes ČHMÚ. Podle něj tam může za příhodných podmínek klesnout v zimě teplota až k minus 40 stupňům. Nejnižší potvrzenou teplotu stanice v Orlickém Záhoří naměřila 7. ledna 2017, a to minus 33,2 stupně.

„Podle situace z počátku února 2012 se tam dá předpokládat, že minimální teplota tam klesla zhruba k -38 stupňů Celsia. Majitelka polské Sudetské Boudy, co je přes Divokou Orlici pár desítek metrů od naší stanice, vykládala, že u nich naměřili na teploměru minus 40, ale není to potvrzeno,“ řekl Vojvodík.

Není náhoda, že tam teploty padají tak hluboko pod bod mrazu. Jde o souběh několika okolností. „Když dojde k vyjasnění a uklidnění větru, tak těžký studený vzduch klesá pomalu dolů k Divoké Orlici do mělké pánve, kde naše stanice je. Vzduchová hmota se pak nemůže před rozedněním rozptýlit a promíchat se s teplejším vzduchem,“ vysvětlil amatérský meteorolog.

Stanice zaznamenává jedny z nejnižších teplot v republice i v létě. Například v červenci 2015 tam bylo naměřeno dokonce minus 3,5 stupně.

S přáteli po republice Vojvodík založil postupně více než deset podobně „extrémních“ stanic, které zaznamenávají teploty pro ČHMÚ. První z nich vznikly na Šumavě. Většinou jsou ale od 900 metrů výš. Ta v Orlickém Záhoří je poměrně nízko. „Přesto, když jsou ty správné podmínky, tam teploty padají hluboko pod nulu,“ řekl Vojvodík.

Orlické Záhoří se nachází za hlavním hřebenem Orlických hor, který v oblasti většinou tvoří přirozené pomezí mezi Českem a Polskem. Divoká Orlice mezi hřebenem Orlických hor a polskými Bystřickými horami vytvořila široké mělké údolí.

Reklama

Doporučované