Hlavní obsah

Teroristický útok v Archangelsku: Bombou na budovu tajných služeb útočil sedmnáctiletý mladík, na místě zemřel

V Rusku v budově tajné služby spáchal 17letý mladík atentát.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Jedinou oběť, a to samotného teroristu, si vyžádal útok na sídlo ruské Federální služby bezpečnosti v Archangelsku. Sedmnáctiletý mladík přinesl výbušninu do budovy v tašce, když ji vyndal, ihned explodovala.

Článek

Není jasné, zda muž plánoval sebevražedný útok, nebo zda chtěl bombu jen nechat na místě a odejít. Zraněni byli tři zaměstnanci FSB, všichni byli převezeni záchrannou službou do nemocnice, dva z nich jsou ve stabilizovaném stavu, jeden je v intenzivní péči lékařů.

Ruští vyšetřovatelé z národní protiteroristické komise prohlásili čin za teroristický útok a pachatele identifikovali jako sedmnáctiletého obyvatele Archangelsku. Krátce po útoku začaly po sociálních sítích kolovat snímky útočníka z bezpečnostních kamer společně s příspěvkem z anarchokomunistického diskusního fóra avizujícím útok a zmiňujícím motiv.

Člověk, který příspěvek napsal, zmínil přesnou lokaci útoku a napsal důvod – tím mají být údajné vykonstruované procesy v režii Federální služby bezpečnosti a mučící techniky užívané na vězních.

FSB je službou, která zastoupila společně se Sovětským svazem zaniklou KGB. Zaměstnává až okolo dvou set tisíc osob.

Reklama

Doporučované