Hlavní obsah

Těšany opravují náhrobky rodin, které byly předlohou pro drama Maryša

Ilustrační foto.

Reklama

Těšany opravují náhrobky rodiny Turkovy a rodiny Petlákovy, které byly předlohou bratřím Mrštíkům pro napsání dramatu Maryša. Náklady jsou skoro 400 tisíc korun, 35 tisíc přispěl kraj.

Článek

Součástí jsou i práce na náhrobku rodiny Karažiovy, která s dramatem nemá nic společného. Práce by měly být hotové na konci října.

Náhrobky se nacházejí na starém hřbitově, obec má i nový hřbitov. Každý z nich má podle Zborovského kolem 300 míst, radnice chce oba hřbitovy příští rok opravit. Letos začala s nejvýznamnějšími náhrobky. „Vážíme si toho, že podle osob, které opravdu v Těšanech žily, vzniklo jedno z nejvýznamnějších dramat. Maryša se na divadelních prknech hraje dodnes a my chceme, aby nejen návštěvníci Těšan, ale i místní vnímali, jak významné je pro obec místo, kde jsou ostatky našich rodáků uloženy,“ uvedl starosta Těšan Miroslav Zborovský (KDU-ČSL). Dodal, že náhrobek rodiny Karažiovy patří také mezi dominanty místního hřbitova, ač se k dramatu neváže.

Kvůli špatnému podloží a havarijnímu stavu bylo nutné všechny náhrobky rozebrat a vytvořit nový betonový základ. Po čištění a úpravách se znovu složí a vrátí na místo.

Dramatická divadelní hra Maryša je nejvýznamnějším výsledkem vzájemné spolupráce bratří Aloise a Viléma Mrštíků. Maryša měla premiéru v Národním divadle v Praze v roce 1894. V tomtéž roce se poprvé hrála také v Brně.

Příběh je odrazem poměrů na vesnici. Maryša, dcera sedláka, je rodinou donucena k sňatku se starším vdovcem, bohatým mlynářem Vávrou. Manželství není šťastné, Maryša se však zatvrzele odmítá vrátit k rodičům. Neodpustí jim, že ji do manželství nutili. Nakonec Maryša v zoufalství otráví Vávru jedem nasypaným do kávy. Zborovský upozornil, že reálný příběh ale neskončil otravou, protože manželé spolu žili ještě dlouhé roky a měli několik dětí.

Reklama

Související témata:
Těšany

Doporučované