Hlavní obsah

Tesla obnoví dodávky Modelu S v červnu. A představí i nejrychlejší vůz

Foto: Shutterstock/Abu hasim.A

Tesla Model S.

Reklama

Začátkem roku přestala Tesla kvůli nedostatku čipů dodávat svůj luxusní Model S. K mání bude opět v červnu. Automobilka zároveň s tím představí i svůj nový a nejrychlejší vůz Model S Plaid.

Článek

Nedostatek čipů se nevyhnul ani Tesle. Ta musela kvůli chybějícím polovodičovým součástkám přerušit výrobu a prodej svých luxusních sedanů Model S. Šéf automobilky Elon Musk je proslulý tím, že i špatnou zprávu dokáže marketingově prodávat jako velký úspěch, takže se k rozběhnutí výroby a dodání nových kousků uskuteční 3. června v kalifornském Fremontu, kde má Tesla továrnu, speciální akce.

V prvním čtvrtletí letošního roku Tesla nevyrobila ani jeden Model S nebo Model X SUV. Automobilka se místo nich soustředila na výrobu vozů nižší třídy, jako jsou sedany Model 3 či Model Y. Na situaci s nedostatkem čipů tak automobilka reagovala jinak než například Volkswagen, který dal přednost naopak dražším modelům.

Musk rovněž oznámil, že se příznivci elektromobilů dočkají kromě obnovení dodávek vylepšeného Modelu S i nového luxusního vozu Model S Plaid. Šéf Tesly uvedl, že jde o nejrychlejší a nejvýkonnější sériově vyráběné auto, které zrychlí z nuly na sto skoro za dvě sekundy.

Model S by mohl zvednout zisky

Luxusní vozy jsou podle technologického analytika Dana Ivesa pro Teslu důležité, současným přístupem automobilky si však není jistý. „Pokud to automobilce přinese úspěch, bude to skvělé. Nicméně samotný příběh Tesly by měl být spíše o Modelu 3, Modelu Y a Cybertrucku,“ uvedl k dražším verzím pro server CNN Business Ives. Vozy nižší třídy jako Model 3 či Y tvořily v minulém roce 90 procent z prodejů.

Modely S a X by však mohly generovat vyšší zisky než vozy nižší třídy, což je i v zájmu Tesly, která na prodeji svých aut příliš nevydělává. Finanční úspěch společnosti se do jisté míry odvíjí od prodeje emisních kreditů, které umožňují ostatním automobilkám, aby splňovaly standardy spotřeby paliva. Tesla rovněž sázela i na bitcoiny.

Konkurence Tesly roste

Tesla je zatím stále největším výrobcem elektromobilů, další renomované automobilky, jako Ford či Volkswagen se však poptávce po elektromobilech přizpůsobují. Nedávno představený, elektřinou poháněný pickup Ford F-150 Lightning zaujal média a otestoval ho i prezident Spojených států Joe Biden. Konkurenti Tesly se tak v poslední době těší větší pozornosti než automobilka, která se věnuje elektromobilům nejdéle.

Reklama

Doporučované