Hlavní obsah

Ministři vypustili testovací balónek pro válku o peníze pro Agrofert

Foto: vláda.cz

Stát testuje, jestli boj za dotace pro firmy z premiérova svěřenského fondu, zarazí všechny subvence z Unie.

Reklama

Preventivní pozastavení dotací pro firmy z holdingu Agrofert neplatilo bez výjimky. Fatra dostala proplaceno 547 tisíc korun a stát zvažuje, že si o peníze řekne v Unii.

Článek

Audit Evropské komise projekt plastikářské společnosti Fatra označil za nezpůsobilý pro čerpání evropských peněz. Přesto, jak zjistil server iRozhlas.cz, společnost patřící do holdingu Agrofert dostala 3. února letošního roku 547 tisíc korun ze státní kasy. Teď je ve hře navíc to, že si na dotaci pro firmu, kterou má premiér Andrej Babiš zaparkovanou ve svěřenských fondech, stát vyzkouší reakci Bruselu.

Ministři totiž chtějí zariskovat a říct si o proplacení dotace. Pokud to Brusel (zcela očekávatelně) zamítne, bude se moci Česko pustit do boje o dotace pro Agrofert soudní cestou. Současně ale hrozí, že tento „pilotní projekt“ zablokuje proplácení dotací nejen pro Agrofert, ale i další české podniky, upozorňuje server iRozhlas.cz s tím, že proto se tento plán nezamlouvá ministerstvu financí.

Proplacení původně „zablokované“ dotace prosadilo ministerstvo průmyslu a obchodu, řízené Karlem Havlíčkem (za ANO). Ještě loni platilo, že se na ni vztahuje stopka, kterou na doporučení Evropské komise začaly vůči Agrofertu české úřady uplatňovat v roce 2018, když se audit kvůli střetu zájmů Andreje Babiše začal chystat. Ještě v prosinci úřad uvedl, že jde o neproplacenou dotaci, ale na letošním dubnovém seznamu již figuruje jako proplacená.

Plán zažalovat Komisi a jeho důsledky si šéf resortu Karel Havlíček společně s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO ověřovali i v Bruselu. Konkrétně v dopise datovaném 26. dubna oslovili eurokomisaře Elisu Ferreirovou a Johannese Hahna.

„Je otázkou, jaké by byly kroky Komise v případě, že by české úřady deklarovaly výdaje odpovídající pouze jednomu z kontrolovaných projektů a požadovaly platbu, aby získaly akt, který by mohl být přezkoumán soudním dvorem,“ ptají se jich členové vlády v dopise, který má server iRozhlas.cz  k dispozici.

V dopise pak komisaře ujišťují, že jim jde výhradně o „neortodoxní pilotní projekt“. V dalších případech hodlají rozhodnutí Komise neproplácet dotace firmám z premiérova holdingu respektovat.

Audit jako takový totiž nelze soudně napadnout, neproplacenou dotaci ano. A právě proto to Havlíček chce zkusit.

Odpověď z Bruselu již dorazila. Šéf Generálního ředitelství pro regionální politiku Marc Lemaitre ujistil české ministry, že dotace proplacena nebude. Zároveň ovšem varuje, že „pokud nebudou zohledněna další doporučení auditu, bude nutné širší přerušení plateb“. Neboli dopadne to na čerpání dalších fondů, což by zasáhlo firmy, které s holdingem Agrofert nemají nic společného.

Reklama

Doporučované