Hlavní obsah

Lidé budou zase pít v garážích, bojí se hospodští zpřísnění podmínek

Foto: Shutterstock/Matva

V restauracích a dalších porovozovnách už neplatí potvrzení od zaměstnavatele o prodělaném testu či čestné prohlášení o tomtéž (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Problém pro provoz to není, ale je to zbytečná bariéra, reagují podnikatelé na fakt, že bezinfekčnost již nelze prokázat testem ze zaměstnání. Nabádají zákazníky, aby byli zodpovědní, jinak se obávají další pandemické vlny.

Článek

Restaurace, kluby, diskotéky, fitka, bazény, wellness, kadeřnictví, kosmetické služby, ubytovací zařízení, zoo, kulturní zařízení, různé společenské či sportovní akce. Tam všude bylo možné se při vstupu do konce června prokázat potvrzením z práce, že máte negativní test na covid-19.

Protože ale k 1. červenci povinné testování zaměstnanců skončilo, potvrzení od zaměstnavatele nebo čestné prohlášení o nejdéle 72 hodin starém negativním antigenního testu z práce už jako „vstupenka“ neplatí.

Potvrzení z práce už nestačí

  • Možnost prokázat se pro vstup do některých vnitřních a venkovních prostor nebo pro účast na hromadných akcích čestným prohlášením nebo potvrzením od zaměstnavatele bylo vázáno k povinnému testování zaměstnanců stanoveného jiným mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví – povinné testování zaměstnanců ale bylo od 1. 7. 2021 zrušeno.
  • Proto byla zrušena také možnost prokazovat se v restauraci apod. potvrzením od zaměstnavatele či čestným prohlášením.

V praxi to zatím podle oslovených podnikatelů problémy nedělá, představitelé některých oborů to ale kritizují.

„Je to zbytečná bariéra, fungovalo to,“ hlásí restauratér a garant projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner. „Je dobré podpořit očkování, ale tohle není cesta. Způsobí to pravý opak, lidé radši půjdou zase pít do kočárkárny nebo se sdružovat na zahradu a nákaza zase bude růst,“ tvrdí.

„Je na odpovědnosti každého, aby se chránil. Pokud budou lidé nezodpovědní, v září se to vrátí,“ myslí si známý šéfkuchař a majitel restaurace U Matěje Jan Punčochář.

Restaurace nemají možnost kontrolovat, jestli jsou hosté očkovaní nebo testovaní. Dopad ukončení možnosti prokázat se potvrzením od zaměstnavatele tak zatím nijak výrazně nezaznamenaly. „Jedno nám to není, ale v provozu se to neřeší,“ řekl SZ Byznys Punčochář.

„V praxi jsme zásadní problém nezaznamenali,“ potvrzuje prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

„Změna v testování zaměstnanců na pracovištích platí už od začátku července, a jelikož se hostů na testy neptáme, netušíme, jak to ovlivnilo jejich rozhodování navštívit restauraci,“ uvedla mluvčí restauračního řetězce Ambiente Šárka Hamanová. „Pokud se podívám na tržby a počty hostů za celou skupinu, obojí je v červenci nižší než v červnu, ale to je každoroční trend spojený s odjezdem lidí na prázdniny,“ doplnila.

Dramatický problém to není ani pro posilovny a fitka. „V létě se dost cestuje a pro to potřebujete test, takže lidé mohou testy hrazené pojišťovnou využít i u nás,“ říká prezidentka České komory fitness Jana Havrdová.

Některé fitness podniky také nabízejí samotesty na místě. „Velcí provozovatelé zdarma, menší za nákladové ceny. Bereme to jako službu veřejnosti,“ tvrdí Havrdová.

Asociace hotelů a restaurací se ale podle Stárka obává, že pokud si budou muset zákazníci testy od září platit, bude to mít negativní dopad hlavně na jednorázové služby, jako jsou restaurace, wellness apod.

„Když se lidé pojedou někam ubytovat, je to dlouhodobější, takže si myslím, že už jim bude stát za to si test udělat,“ dodal.

Reklama

Doporučované