Hlavní obsah

Texas zakázal úhradu interrupcí z veřejného zdravotního pojištění. Ženy se musí připojistit

Texas už nechce hradit interrupce z veřejných peněz. Výjimku nedostanou ani znásilněné ženy. Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Na federální úrovni plánované úpravy tzv. Obamacare neprošly. Republikáni ale slaví úspěchy na státní úrovni. V Texasu přijali zákon, který zakáže úhradu interrupcí z veřejného pojištění.

Článek

Pro případ interrupce je nutné se připojistit. Taková pravidla nově zavádějí v americkém Texasu. Jedinou výjimku, kterou tamní legislativa připouští, je těhotenství bezprostředně ohrožující život ženy.

Pokud se stane žena obětí znásilnění nebo incestu a nechtěné těhotenství plánuje ukončit, musí zákrok uhradit z vlastních prostředků. Případně musí takovou událost předvídat a platit zvláštní připojištění. Ve stejné situaci se ocitne tehdy, kdy jí lékař oznámí, že plod má po porodu nulovou šanci na přežití.

„Tento zákon zakazuje poskytovatelům pojištění nutit Texasany podílet se na dobrovolných potratech," hájí nová pravidla texaský guvernér Greg Abbott. Podle něj není spravedlivé, aby v rámci veřejného zdravotního pojištění museli všichni přispívat na zabíjení nenarozených dětí.

Kritici ale upozorňují, že zákon je silně diskriminační. Připojištění nazývají „pojištěním proti znásilnění“.

„Každý člověk by měl mít možnost rozhodovat o svém reprodukčním chování – bez ohledu na to, jaké pojištění má nebo kolik má na svém bankovním účtu,“ kritizuje legislativní novinku Amanda Williams z Lilith, fondu pro reprodukční spravedlnost.

Již od zavedení veřejného zdravotního pojištění si některé státy vytvořily vlastní úpravy s ohledem na potratovou politiku. Texas se tak přidal k 25 státům, které úhradu interrupcí nějakým způsobem upravují. Minimálně v polovině z nich se ale zákon nevztahuje na případy těhotenství po znásilnění či incestu.

Reklama

Doporučované