Hlavní obsah

Těžké případy koronaviru mají řešit dvě nemocnice. V jedné je však i unikátní gama nůž

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš oznámil, že i v době smrtící epidemie řídí stát jako firmu.

Reklama

Vláda oznámila plán, že bude mít dvě nemocnice pro těžké případy koronaviru. Jejich ředitelům to však řekla mezi posledními.

Článek

Vládní plán na zřízení dvou nemocnic v Praze a Brně, kde budou nejtěžší pacienti nakažení koronavirem, má první obrysy, ale zatím velmi mlhavé.

Premiér Andrej Babiš v pondělí večer oznámil, že byly pro tento účel vybrány Nemocnice Na Homolce a Fakultní nemocnice u svaté Anny, avšak ani jeden z ředitelů těchto zařízení do té doby o tom nevěděl.

Teprve v úterý byli Petr Polouček z Homolky a Vlastimil Vajdák od svaté Anny pozváni na Ministerstvo zdravotnictví, aby se dozvěděli více.

Není proto například jasné, jak vládou oznámený projekt změní provoz v obou vyhlášených nemocnicích. Otázka důležitá zvláště pro Nemocnici Na Homolce, kde je jako jediný v republice unikátní gama nůž pro onkologicky nemocné pacienty. Nemocnice Na Homolce má navíc špičkovou neurologii a kardiologii.

„O tom, jak se bude řešit provoz nemocnice, zatím nebylo rozhodnuto,“ uvedla mluvčí Nemocnice Na Homolce Martina Dostálová.

„Základní info ze včerejška je takové, že k nám by měli mířit pouze pacienti ve špatném zdravotním stavu, tedy ti, kteří budou potřebovat ventilátory,“ napsala pak mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská.

Premiér Babiš v pondělí uvedl, že ve zmíněných dvou speciálně připravených nemocnicích by mělo být tři sta lůžek s plicními ventilátory.

Když se Fakultní nemocnice u svaté Anny však ozvala, že tolik lůžek k dispozici nemá, premiér obratem plán poupravil – půjde tak podle úterní verze o 90 lůžek v Praze a 60 lůžek v Brně.

„To jsou všechno projekty, to má všechno vývoj,“ upřesnil pak plány Babiš.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který nově stojí v čele Ústředního krizového štábu, se má vše dořešit do dvou dní.

Na pondělní vládní tiskové konferenci zaznělo, že Homolka a svatá Anna byly vybrány kvůli blízké poloze k dalším nemocnicím, kam mohou být jejich pacienti převezeni.

Roman Prymula mluvil v této souvislosti o tom, že z Homolky se mají přemístit do nemocnice v Motole, v Brně se pacienti přestěhují do Fakultní nemocnice Brno.

Z vyjádření zástupců nemocnic však plyne, že ještě nebylo rozhodnuto, kam přesně se pacienti stěhovat budou.

„Zatím o tom nebylo rozhodnuto, mám jiné informace, ale ředitelé budou jednat na Ministerstvu zdravotnictví. Zatím nemám nic přesnějšího,“ uvedla v úterý odpoledne mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková.

Reklama

Související témata:

Doporučované