Hlavní obsah

Stát dá povolení pro distribuci léku proti koronaviru

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Lék remdesivir v nemocnici v Číně.

Reklama

Náměstek ministra Roman Prymula podepíše během dne souhlas k používání léků proti koronaviru v Česku.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví by mělo během úterý dát souhlas k distribuci léčivého přípravku remdesivir, který by měl pomoci na nemoc COVID-19.

Potvrdil to náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. „Předpokládám, že to podepíšu dnes, jak je to připraveno,“ uvedl Prymula. „Dobrou zprávou je, že nám bude poskytnut zdarma,“ doplnil s tím, že však Česko bude o přípravek soutěžit s dalšími státy.

„My budeme mít zřejmě pozitivní výjimku, takže bychom těch přípravků mohli dostat více. To ale neznamená, že bude pro všechny, kdo budou ležet na jednotce intenzivní péče,“ prohlásil Prymula.

Lék remdesivir vyvinula kalifornská společnost Gilead Sciences, v jejímž čele stojí Čech Tomáš Cihlář. A s distribucí, výdejem a používáním neregistrovaného přípravku souhlasí také Státní ústav pro kontrolu léčiv.

„Neregistrovaný léčivý přípravek bude dodáván do lékáren nebo zdravotnických zařízení na základě schválení léčby společností Gilead, s. r. o. Žádost o takovou léčbu pro konkrétního pacienta musí podat lékař příslušného zdravotnického zařízení,“ popsala mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Barbora Peterová.

Podle ní budou přípravek využívat zejména pro pacienty v kritickém stadiu nemoci. „Avšak posuzuje se každý konkrétní případ,“ dodala Peterová.

Náměstek ministra Prymula uvedl, že jde zcela o experimentální záležitost. Firma, která lék vyvinula, podle něho bude posuzovat případ každého pacienta.

„My nedostaneme dopředu mnoho balení, my pokud tam nahlásíme, že máme dva-tři pacienty, tak oni je zhodnotí, a pokud vyhodnotí, že jeden z nich má nárok na ten lék, tak ho dostane a víc balení nebude,“ dodal Prymula.

Klinické testy léku remdesivir začaly v USA před několika dny. Lékaři chtějí do testů zapojit dohromady na 400 lidí v 50 zemích.

Polovině z nich přitom dají remdesivir, zatímco zbytku bude podáno pouze placebo, tedy látka bez účinku upravená do stejné podoby jako lék. Výsledky studie by mohly být na konci března.

Reklama

Doporučované