Hlavní obsah

ThyssenKrupp prodal své výtahy za 19 miliard dolarů

Foto: Thyssenkrupp

Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli nejvážnější krizi ve své historii prodává německá společnost ThyssenKrupp svou výtahářskou divizi. Zájemců bylo hned několik a nakonec uspěly investiční fondy Advent International a Cinven s nabídkou 18,9 miliardy dolarů.

Článek

ThyssenKrupp patří k německému domácímu stříbru – historie původních firem se začala psát na konci 19. století a samotný holding vznikl spojením společností Thyssen a Hoesch-Krupp v roce 1999. Pod jedním vedením se spojila například tradiční výroba oceli, zbrojní program i výroba výtahů. Teď však všechno směřuje k tomu, že co akcionáři spojili, neúprosné zákony trhu rozetnou.

Podnik totiž hlásí gigantické dluhy ve výši zhruba sedmi miliard eur, ztráta v prvních třech měsících účetního roku firmy činila 372 milionů eur a naděje na zlepšení v dohledu rozhodně není. Generální ředitelka společnosti Martina Merzová uvedla, že poslední údaje hospodaření firmy nejsou povzbudivé, což se rovná přiznání, že podnik s více než stoletou historií jede na plný plyn směr bankrot.

Manažeři proto hledají cesty, jak firmu zefektivnit a zeštíhlit – a to doslova. Jako jednu z cest, jak vybřednout z dluhů, navrhli rozprodej divizí, které nesouvisejí s hlavním byznysem. A to je například výroba výtahů, protože u ní mají dokonce hned několik zájemců.

Finové ostrouhali

Zhruba před dvěma týdny se ve spojení s prodejem divizí výtahů hovořilo o nabídce 17 miliard dolarů finského giganta Kone, nyní už největšího výrobce zdviží v Evropě. Nebyl ale jediným zájemcem, ucházely se třeba investiční fondy The Blackstone Group, Advent International a Brookfield Asset Management, jež nabízely o miliardu méně.

Právě investiční fondy, které nechají antimonopolní úřady v klidovém režimu, budou divizi výtahů kupovat. Jsou jimi Advent International a Cinven. Jestli se v souvislosti s nabídkami okolo 16 a 17 miliard mluvilo o vysokých částkách, tak poslední kolo přetahování nakonec skončilo s cenovkou 18,9 miliardy dolarů – tedy o tři miliardy dolarů víc, než kolik činila původní pozice.

Dohoda se zároveň zapíše do dějin, jde totiž o největší akvizici soukromého kapitálu v Evropě od roku 2007.

Finanční injekce v podobě miliard dolarů pomůže firmě dostat se do klidných vod, protože kromě poklesu poptávky po oceli, vachrlaté situace německé ekonomiky, brexitu, celní války a v neposlední řadě i špatného řízení stála na hraně bankrotu.

„Díky prodeji dláždíme cestu, aby se ThyssenKrupp stal úspěšným,“ uvedla generální ředitelka Martina Merzová ve svém prohlášení, informuje agentura Bloomberg. Investoři dohodu ocenili. Ačkoliv akciové trhy krvácejí už pátý den v kuse, cenné papíry ThyssenKrupp rostou.

Merzová nyní zkoumá, co dělat s jinými podniky v obří firmě, z nichž mnohé prodělávají. V květnu prý připraví plány pro další jednotky a předloží je představenstvu. Poté se rozhodne, jaké divize si ponechá a jaké čeká prodej nebo zavírání.

Reklama

Doporučované