Hlavní obsah

Tibetskou vlajku vyvěsily v Královéhradeckém kraji desítky radnic

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Královéhradeckém kraji se ke kampani Vlajka pro Tibet připojily desítky měst, obcí a dalších institucí.

Článek

Tibetskou vlajku vyvěsily například radnice v Hradci Králové, Trutnově a Dvoře Králové nad Labem, Královéhradecký kraj či Správa Krkonošského národního parku.

Královéhradecký kraj se letos oficiálně připojil k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet pošesté. „Tibetská vlajka se stala symbolem vyjádření solidarity se všemi, kteří jsou utlačováni nedemokratickými politickými režimy,“ uvedl první náměstek hejtmana Pavel Bulíček. Poprvé kraj tibetskou vlajku vyvěsil v roce 2013, od roku 2017 se k akci připojuje každý rok.

Město Hradec Králové vyvěsilo tibetskou vlajku posedmnácté. „Pro Hradec Králové je to tradiční připojení se k této kampani, která je zároveň připomenutím památky obětem povstání, které v roce 1959 potlačili čínští vojáci. Současně to obecně vnímáme jako podporu všem utlačovaným národům a národnostním menšinám na celém světě,“ uvedl primátor Alexandr Hrabálek.

V Úpici místní akční skupina Jestřebí hory připravila výstavu plakátů a fotografií z dosavadních akcí v Úpici na podporu Tibetu. Lidé si ji mohou prohlédnout ve výkladních skříních bývalé restaurace Republika, kde má akční skupina kanceláře.

Mezinárodní kampaň s názvem Vlajka pro Tibet vznikla v polovině 90. let v západní Evropě a stala se jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí vyjadřujících podporu ochrany lidských práv Tibeťanů. Akce připomíná 80 000 obětí povstání v tibetském správním centru Lhase v roce 1959. Čeští sympatizanti svobodného Tibetu se k vyvěšování vlajek poprvé připojili v roce 1996.

Reklama

Doporučované