Hlavní obsah

Tlumočník musí i vyhlásit válku. S Helenou Koutnou o tlumočení pro filmové hvězdy a profesní etice

„Moderní technologie jsou v naší profesi nevyhnutelné, používá se třeba tlumočení na dálku, často ale může chybět kontext,“ říká známá tlumočnice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Tlumočnice nesmí mít hezčí šaty než žena premiéra,“ prozrazuje jedno z pravidel své práce Helena Koutná. Drobná dáma tráví v tyto dny po boku filmových hvězd na festivalu v Karlových Varech.

Článek

„Chovají se jako nomální lidé, spojuje je skomnost a to, že dělaji svoji práci rádi,“ boří tlumočnice mýty o hvězdných manýrech hollywoodské smetánky. Pokud pro někoho tlumočí opakovaně a na různých festivalech, už se podle ní dá mluvit o určitém vztahu. „Nejmilejší host je ale ten, co si sám uvědomí, že má vedle sebe tlumočníka,“ chválí Helena Koutná především herce Antonia Banderase.

Někdy je potřeba, aby mluvčí trochu zpomalil, což může naznačit. Se slovními hříčkami, jimiž proslul zejména karlovarský moderátor Marek Eben, si musí poradit sama. O doslovnosti mluví nerada, protože je těžké říct, co to vlastně znamená. „Musím hlavně předat myšlenku, ne vždy použiji stejná slova, ale měl by to být ekvivalent sdělení,“ shrnuje ve zkratce teorii své profese.

O zákulisí, kde se s nimi běžně pohybuje, ale nic prozradit nesmí. Brání jí v tom tlumočnická etika. „Jsou to často herci, takže to dokážou zahrát bez problémů,“ reaguje Helena Koutná na otázku, jestli je s klienty těžší práce po probdělé festivalové noci.

A jak se Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech proměnil za těch 23 let, co tam jezdí tlumočit? „Publikum stále častěji rozumí angličtině,“ popisuje hlavní rozdíl pro svoji profesi. „Jsem pak trochu víc pod tlakem, protože občas prostě diváci se zájmem čekají, jak si s nějakým překladatelským oříškem poradím,“ dodává s úsměvem.

Co všechno na filmových festivalech zažila? Kdo je její vysněný klient? A jaký film byl nejtěžší na překlad? Obávají se tlumočníci a překladatelé, že je nahradí právě technologie? Sledujte rozhovor ve videu výše.

Reklama

Doporučované