Hlavní obsah

„To se nikdy nestalo.“ Biden poprvé osobně popřel sexuální obvinění

Foto: Profimedia.cz

Někdejší americký viceprezident Joe Biden.

Reklama

Někdejší americký viceprezident Joe Biden, pravděpodobný budoucí prezidentský kandidát Demokratické strany, poprvé osobně popřel nová sexuální obvinění. Ta proti němu v březnu vznesla někdejší zaměstnankyně Senátu Tara Readeová.

Článek

Tara Readeová tvrdí, že ji v roce 1993 tehdejší senátor Biden sexuálně napadl v odlehlé části budovy Kapitolu, kde Kongres USA sídlí. „Není to pravda. Něco takového se nikdy nestalo,“ uvedl Biden v pátečním prohlášení.

Readeová je jednou z několika žen, které v loňském roce veřejně hovořily o Bidenově nevhodném až obtěžujícím chování. Ženy například vypověděly, že jim Biden sahal na nohy, hladil je po zádech, po kterých jeho ruka postupně klesala k nižším partiím, či se dotýkal svým nosem jejich nosu. Letos v březnu Readeová, která v roce 1993 pracovala v Bidenově kanceláři, prohlásila, že ji ve sklepě Kapitolu sexuálně napadl.

„Jeho ruka se dostala pod mé oblečení a bez mého svolení se mě dotýkal v intimních místech,“ řekla Readeová a uvedla, že se od něj odtáhla, což ho zaskočilo. „No tak, slyšel jsem, že se ti líbím,“ prohlásil podle ní následně Biden. Poté prý dodal, že pro něj nic neznamená. „Jsi mi ukradená,“ měl jí říci tehdejší senátor Biden.

Bidenova prezidentská kampaň obratem obvinění popřela. Pravděpodobného budoucího demokratického prezidentského kandidáta se v kauze rovněž zastalo několik bývalých zaměstnanců jeho tehdejší senátorské kanceláře. Sám Biden se k němu ale osobně vyjádřil až v pátek.

„Chci reagovat na obvinění vznesené bývalou pracovnicí, že jsem se před 27 lety zachoval nevhodně. Není to pravda, nikdy se to nestalo,“ uvedl Biden. Podle serveru Sky News zároveň vyzval kongresový archiv, aby vyhledal a zveřejnil stížnost, kterou na něj Readeová podala, jak nyní prohlašuje. „Pokud vůbec nějaká stížnost existovala, bude tam,“ dodal.

Podle Bidena je důležité, aby byly ženy v takových případech vyslyšeny, nikoliv umlčeny. V příběhu Readeové je ale podle Bidenových slov několik nesrovnalostí. „Mnoho novinářů mluvilo doslova s desítkami bývalých zaměstnanců a nenašli žádného – ani jednoho – který by její obvinění jakkoliv potvrdil. Ve skutečnosti mnoho z nich mluvilo v tom duchu, že by naše kancelář netolerovala žádnou formu obtěžování - stejně tak, jako bych ji netoleroval já,“ uvedl Biden.

„Nebudu zpochybňovat její motiv. Nevím, proč to říká. Nevím, proč se to zničehonic po 27 letech začíná řešit. Nerozumím tomu,“ prohlásil Biden v rozhovoru pro televizní stanici MSNBC. „Má právo říct cokoliv, co chce. Já mám ale právo říct, podívejte se na fakta,“ doplnil.

S problémy se sexuálními obviněními se potýká také nynější republikánský šéf Bílého domu Donald Trump. O něm mimo jiné pornoherečka Stormy Daniels tvrdí, že s ní podváděl manželku Melanii. Během prezidentské kampaně v roce 2016 se objevilo video, na kterém se Trump chvástá, že jako mocný a bohatý může ženám podle libosti sahat do rozkroku.

Trumpa, který obvinění proti sobě opakovaně popírá, Bidenovy kauzy pobavily. Loni na večeři s republikánskými sponzory totiž vtipkoval na jeho účet. „Chtěl jsem mu zavolat, i když ho moc dobře neznám, chtěl jsem mu říct, vítej v našem světě, Joe. Bavíš se, Joe?“ řekl tehdy Trump. S Bidenem se Trump pravděpodobně střetne v listopadových prezidentských volbách.

Reklama

Doporučované