Hlavní obsah

Ohio odvolilo v primárkách. Biden zvítězil, i když nemůže mezi voliče

Foto: Profimedia.cz

Demokratický uchazeč o Bílý dům Joe Biden se svou ženou Jill.

Reklama

Ohio dostalo roli pokusného králíka. V odkládaných demokratických primárkách se tam hlasovalo výhradně poštou. Ze státu na východě USA se tak stalo testovací pole pro státy, které hlasování o prezidentském kandidátovi teprve čeká.

Článek

Původně se mělo v Ohiu hlasovat už v polovině března, s příchodem koronavirové pandemie ale byly primárky odloženy. A to poměrně chaoticky. Nový termín hlasování byl podle americké CNN sice v úterý, lidé, kteří odevzdali svůj hlas poštou, tak však museli učinit už o den dřív. Případně obálku odevzdat v daném volebním obvodu.

Osobně mohli v úterý tradičně odvolit lidé se zdravotním postižením nebo ti, kteří nemají poštovní adresu. Podle některých médií šlo o letmý pohled na to, jak by to mohlo vypadat v listopadu, kdy má dojít na prezidentské klání.

Zvítězil Joe Biden, který získal přes 72 procent hlasů a 96 delegátů. Do primárek v Ohiu nastoupil jako jediný aktivní uchazeč.

Bývalý viceprezident z dob vlády Baracka Obamy si z předchozích volebních shromáždění a primárek odnesl 1305 delegátů. Ve hře je v Ohiu dalších 136 delegátů.

Podle CNN bylo na volebním lístku stále i jméno Bernieho Sanderse, vermontského senátora, který z prezidentského závodu odstoupil na začátku měsíce, několik týdnů po původním termínu primárek v Ohiu. Senátor tehdy slíbil svou podporu Bidenovi.

I přesto se ale rozhodl ve volebním klání zůstat. A to kvůli tomu, aby získal co nejvíce delegátů, kterými by pak mohl ovlivnit vnitrostranické fungování na letním demokratickém shromáždění. Sanders získal 16,5 procenta hlasů a 4 delegáty.

Kampaň se přesunula do digitálního světa

Bývalý viceprezident teď čelí bezprecedentní situaci. Jako předpokládaný protivník Donalda Trumpa v podzimních prezidentských volbách by za normálních okolností jezdil po Spojených státech a jeho kampaň by byla v plném proudu.

S koronavirovou nákazou se ale leccos změnilo. A zatímco současný nájemník Bílého domu promlouval v posledních týdnech k Američanům prakticky dennodenně, dokud tedy o víkendu nezrušil pravidelné tiskové konference, Biden má, co se týče kampaně, svázané ruce.

Demokrat byl nucen se adaptovat na izolovanější cestu – Bílý dům se teď snaží dobýt zpoza zdí vlastního domova. A podle průzkumů veřejného mínění podporu neztrácí. Ba naopak. Podle amerického týdeníku Newsweek by v listopadu zvítězil Biden o asi šest procent hlasů. Navíc vede v některých z takzvaných swing states, tedy stranicky nevyhraněných států.

V kampani i přes ztížené podmínky Biden pokračuje – před několika dny zveřejnil na svém youtubovém kanálu kompilaci videohovorů se svými příznivci. „Nemohl jsem tomu uvěřit. Ze všech míst jsem seděl ve svém obýváku a mluvil přes Zoom s Joem Bidenem. Bylo to, jako kdybychom tam byli sami. Jen já a on,“ řekl jeden z volajících, Jason Kueper ze San Francisca, americké NBC News.

V sobotu zase Biden na dálku uspořádal happening k jednoročnímu výročí své prezidentské kampaně. Nazval ji „S.O.U.L. of the Nation“, tedy Duše národa, a podle CNN se jednalo o různé dobrovolnické akce napříč Spojenými státy – od vyvěšení děkovných transparentů na podporu lidí v první linii v boji s koronavirem po darování jídla.

Videohovory s příznivci, telefonáty s kolegy a poradci

Karanténní rutina bývalého viceprezidenta spočívá v nejméně čtyřech pravidelných jednáních, mimo jiné i s novou šéfkou jeho prezidentské kampaně Jennifer O’Malleyovou Dillonovou. Ačkoliv v kampani k lidem promlouvá skrze videa ze své nově zařízené nahrávací místnosti, podle NYT dává v osobním životě přednost telefonátům.

Kromě šéfky kampaně je v kontaktu i s některými starosty a guvernéry, kteří by se mohli stát jeho pravou, viceprezidentskou rukou, a také bývalými protivníky – Berniem Sandersem a Elizabeth Warrenovou.

Biden si podle amerického listu The New York Times stěžoval na to, že v době pandemie je mediální pozornost vůči oběma kandidátům nevyvážená. Podle NYT se – na rozdíl od impulzivního Trumpa – Biden snaží působit jako klidná osobnost s autoritou. A spoléhá se třeba na to, že si Američané uvědomí, že současná vláda nechá zemi v bezútěšném stavu. Podle NYT je ale otázkou, jestli je Bidenův přístup střízlivý, nebo spíš příliš pasivní v porovnání s jeho nepředvídatelným soupeřem.

Reklama

Doporučované