Hlavní obsah

Tohle peklo není minulost, řekl starosta Hirošimy. Všichni ukazují na KLDR

Hirošima si připomněla 72. výročí atomového útoku USAVideo: Ruptly

 

Reklama

Při svržení jaderné bomby na japonské město za druhé světové války zahynulo asi 140 tisíc lidí.

Článek

Starosta Hirošimy, města, na které přesně před 72 lety dopadla jaderná bomba a zabila 140 tisíc civilistů, vyzval k celosvětovému zákazu jaderných zbraní.

V Hirošimě si válečnou tragédii připomněl premiér Šinzó Abe i další představitelé Japonska.

Agentura AP při této příležitosti dala hirošimské výročí do souvislosti s napětím kolem Severní Koreje. Připomínání zničení Hirošimy v důsledku prvního jaderného bombardování volá po tom, aby se podobná tragédie již nikdy neopakovala. Podle AP jsou tyto výzvy o to naléhavější, čím víc se blíží komunistická KLDR k získání jaderných zbraní a raket schopných je nést.

Jak si KLDR představuje zkázu Bílého domu:

KLDR točí propagandistické filmy o útoku na Washington.

„Toto peklo není věcí minulosti,” řekl na pietním místě starosta Hirošimy Kazumi Matsui. „Dokud existují jaderné zbraně a politici vyhrožují jejich použitím, jejich hrůza může kdykoliv vstoupit do naší současnosti. Mohli byste sami zažít jejich krutost,” dodal.

Matsui zároveň vyzval jaderné státy a Japonsko, aby se přidaly k dohodě o celosvětovém zákazu jaderných zbraní, kterou na začátku července přijalo 122 států OSN. Mocnosti, které disponují nukleárními zbraněmi, ale také například Česká republika, jednání bojkotovaly.

Shození atomové bomby z letadla na Hirošimu následoval o tři dny později stejný americký útok na Nagasaki, kde zemřelo přibližně 70 000 lidí. Údery přiměly Japonsko, aby se na konci druhé světové války vzdalo.

Reklama

Doporučované