Hlavní obsah

Továrna na sny se znovu rozjíždí. Batman ale bude bez svačiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Hollywood se pomalu vrací do práce. „Do normálu“ se ale ještě dlouho nevrátí.

Reklama

V Hollywoodu se od pátku znovu roztočily kamery, rozsvítila světla, štáby naplnily studia, kde vznikají ty nejdražší filmy na světě. Po tříměsíční nedobrovolné koronavirové pauze. Co se změní?

Článek

Kalifornský guvernér Gavin Newsom od pátku 12. června povolil filmařům vrátit se na natáčecí plac. Nic nepůjde ale tak jednoduše. Zdravotní rizika stále přetrvávají. Navíc dlouhá a nečekaná pauza dostala doslova na kolena mnoho lidí z filmové branže tak, že už nebudou schopni vstát a pokračovat v rozpracovaných projektech.

O bezpečný návrat mezi filmové kulisy bojovaly zejména odbory. Ty politickým představitelům státu Kalifornie navrhly jakýsi manuál s doporučeními a podmínkami, za kterých se může pokračovat v natáčení.

Vedle klasických hygienických pravidel, jako navýšení počtu míst, kde si mohou pracovníci jednoduše umýt ruce, a také pravidelné měření teploty a zkoumání symptomů všech, kteří se natáčení účastní. Povoleny už jsou i pořady s tzv. živým publikem - lidé ovšem budou muset sedět ve vzdálenosti dvou metrů.

Na natáčení se ale nebude podávat žádné občerstvení, jak je u větších produkcí zvykem. Veškerou filmovou techniku také pravidelně budou dezinfikovat po každém jejím využití. Roušky budou samozřejmou nutností. Končí například papírový scénář, se kterým pracují lidé ze štábu. I veškeré další tištěné materiály, soupisy, reporty nebo seznamy lidí musí nahradit elektronika. Chtějí tím zamezit přenášení věcí doslova „z ruky do ruky“.

Podle zdrojů amerického časopisu Vanity Fair se nově „na placu“ nikdy nesejdou všichni, kteří tam běžně jsou - osvětlovači, technici nebo konstruktéři. Vždycky vykonají svoji práci a odejdou tak, aby tam mohla další „pracovní skupinka“. Herci a kameramani logicky patří do jedné skupiny, která si však s technickou podporou nezkříží cestu.

Co se bude dít, když nastane tzv. „líbací scéna“? To dokument nespecifikuje dopodrobna, vyzývá ale režiséry, aby scény řešili kreativně tak, aby drželi lidi co nejdále od sebe. Bude se tak asi využívat hodně digitální postprodukce a efektů. Rozestupy ale budou muset držet i tanečníci nebo hudebníci v muzikálech, tedy pokud nebudou mít roušku. Podoba filmu, jak jsme ho znali, bude nejspíš velmi rozdílná.

V polovině března kvůli protipandemickým opatřením skončilo bez práce tisíce lidí z filmového průmyslu. Celý byznys utrpěl hluboké ztráty, a to samozřejmě nejen kvůli prázdným studiím a zpožděnému natáčecímu programu, ale i zavřeným kinosálům. Desítky filmů zrušily své premiéry, další odložily své dokončení a některé dokonce ani v nejbližší době nevzniknou.

K odloženému natáčení se ale například může vrátit nový Spider-Man. Prozatím má premiéru naplánovanou na podzim 2022, místo jara téhož roku. Připravuje ho studio Sony ve spolupráci se studiem Marvel, které muselo přeložit práci na dalších dvou svých filmech - Doctor Strange a Thor.

Navrátí se však hvězdy třetího pokračování kouzelnických Fantastických zvířat, které produkuje studio Warner Bros. Restart ze stejného studia zažije i nový film o Batmanovi. Oba hollywoodské filmy se vytváří v britské koprodukci. Producentům k dokončení práce přispějí i tamní instituce v rámci fondů obnovy filmového průmyslu. Do cateringu pro štáb ale rozhodně příspěvky nepoputují.

Je třeba také dodat, že se práce v Hollywoodu může zkomplikovat aktuální vyhrocenou situací v americké společnosti. Protesty proti rasové nenávisti vyvolané po smrti černocha George Floyda zákonitě zasáhly i filmový průmysl a jeho představitele.

Reklama

Doporučované