Hlavní obsah

Jako nalít do drahého vína sodovku. Bartoška vysvětlil, proč nebudou Vary

Ukázka z rozhovoru s Jiřím Bartoškou. Celý nabídneme v nejbližších dnechVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Lidé jezdí do Varů pro tu atmosféru , která tam je, a tu bychom v daných podmínkách vytvořit nemohli,“ říká o zrušeném festivalu jeho prezident Jiří Bartoška. Místo toho tak do českých kin letos zamíří TADY VARY.

Článek

Hranice se otevírají a život v Česku zmraženém koronavirem se pomalu vrací do starých kolejí. Ale bez velkých akcí. Rozhodnutí zrušit letošní ročník Karlovarského filmového festivalu padlo totiž už v dubnu.

„Nelituji toho,“ říká s odstupem času prezident festivalu Jiří Bartoška s tím, že pořádat v této době festival by bylo jako koupit si velmi dobré drahé víno a pak ho zředit sodovkou.

„Lidé to v podvědomí mají a budou se bát. Já mám pocit, že by to té značce uškodilo. Lidé jezdí do Varů pro tu atmosféru, která tam je, a tu bychom v daných podmínkách vytvořit nemohli. Tak jsme se rozhodli, že se 55. ročník odsune,“ dodává.

Filmy dorazí za lidmi

Když nemohou lidé do Varů, filmy dorazí za nimi. „Protože oddělení filmů mělo už určité snímky vybrané, nechtěli jsme, aby přišli vniveč. Řekli jsme si, že oslovíme kinaře. A počítali jsme, že se jich přihlásí tak 30. Je jich 96 a teď nám dokonce volali i z Trenčína, jestli se nemohou přidat,“ říká Jiří Bartoška s tím, že o akci napsaly i prestižní zahraniční magazíny jako třeba Hollywood Reporter.

V době, kdy měl probíhat festival, tedy od 3. do 12. července, tak mohou diváci vyrazit místo do Karlových Varů do vybraných kin. Ve všech, vždy ve stejnou dobu, poběží stejný film.

„Jsou tam tři evropské premiéry a jedna světová premiéra. Chceme, aby to co nejvíce připomínalo Vary,“ dodává Bartoška s tím, že i díky tomu nepropadnou poplatky, které už jeho společnost za filmy pro festival zaplatila.

Další věc, kterou Bartoškův tým musí zaplatit i v roce, kdy byl festival zrušen, jsou provozní náklady. Tedy nájmy, platy zaměstnanců, provozní režie nebo třeba cesty po celém světě za filmy. Ať už se festival koná, nebo nekoná, vyjde jen tento provoz společnost na 20 milionů korun.

Plakáty jsme vytištěné neměli

„Tím, jak jsme to zrušili brzy, tak jiné náklady nebyly. Na rozdíl třeba od Febiofestu, který už měl vytištěné i programy. Tomu jsme se my vyhnuli,“ dodává Bartoška s tím, že i když se mezinárodní filmový festival letos nekoná, on má teď poměrně dost práce.

„Festival je sice zrušený, ale dál se pracuje. Hodně lidí si myslí, že film se točí tak dlouho, jak se natáčí. Tak to ale není. A stejné je to i s festivalem,“ dodává Jiří Bartoška.

Reklama

Doporučované