Hlavní obsah

Transplantační centrum v Brně bude mít jednotný digitální systém

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně si nechává vytvořit jednotný elektronický systém za více než 20 milionů korun. Novinářům to dnes řekl ředitel centra Petr Němec.

Článek

Centrální systém by měl sjednotit více systémů, které nyní zařízení používá. Přinese to úsporu času i peněz. Jednodušší bude i přenos dat s jinými organizacemi, jako třeba záchranka nebo pojišťovny, nyní je výměna dat komplikovaná. Nový systém by mohl začít fungovat v příštím roce.

Němec uvedl, že nemocnice má v jednom systému informace o hospitalizaci, v jiném systému informace z ambulantních vyšetření a v dalším informace ze zobrazovacích metod. Problematické bylo i propojení s laboratorním systémem. „Když chce lékař informace o jednom pacientovi, musí se podívat do všech těchto systémů. Nový systém sjednotí všechny tyto informace. Budeme mít data na jednom místě a učesaná,“ řekl Němec.

V praxi přinese systém užitek v tom, že se lékaři nebudou opakovaně ptát například na nemoci v rodině, nebo že pacient nebude podstupovat odběr krve nebo vyšetření několikrát ve více zařízeních. Uspoří to i čas a také peníze za omezení duplicitních vyšetření. Podle IT pracovníka centra Stanislava Joukala sice jednotlivá zařízení nyní komunikují, předání dat je ale komplikované. „Vzniká spletenec, data jsou nestrukturalizovaná a nejsou konzistentní. Lékaři to znesnadňuje práci,“ uvedl Joukal.

Nemocnice bude moct do systému připojit i mobilní aplikaci pro pacienty, kterou testuje asi na 20 pacientech se srdeční podporou. Díky ní pacienti nemusejí chodit do nemocnice kvůli úkonům, které lze zvládnout na dálku přes mobil. Pacienti do ní vepisují například informace o váze, teplotě nebo tlaku.

Centrum v Brně provede ročně zhruba 50 transplantací jater, 30 transplantací srdce a přes 50 transplantací ledvin. Má za sebou i operace, při kterých lékaři zároveň transplantovali dva orgány, třeba játra a srdce.

Reklama

Doporučované