Hlavní obsah

Trapas s první dámou i lekce historie. To nejlepší z Trumpa ve Francii

Šest momentů Donalda Trumpa ve FranciiVideo: Reuters, AP

 

Reklama

Podívejte se na sestřih nejzajímavějších momentů z návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa ve Francii.

Článek

Donald Trump oficiálně začal svou dvoudenní návštěvu Francie ve čtvrtek 13. července setkáním s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, den před oslavami pádu Bastily. To, že Macron Trumpa pozval, mnohé překvapilo. Zvlášť po sérii ideologických střetů mezi oběma vůdci. A jak návštěva amerického prezidenta ve Francii dopadla? Tohle jsou nejzajímavější momenty, které jsme vybrali.

Historické nedorozumění

Na palubě Air Force One Trump při letu do Paříže před novináři spojil pád Bastily se zapojením Spojených států do první světové války. Z výroku nebylo patrné, jde-li o velký historický omyl, nebo pouhé nedorozumění. Události dělí 128 let.

Tisková konference po přivítání v Elysejském paláci

Po přivítání v Elysejském paláci proběhly rozhovory, kde se řešily odlišné názory týkající se Pařížské dohody o klimatu z roku 2015, od které Spojené státy v červnu odstoupily.

Důležitým tématem byla také syrská krize. Trump připomněl, že výsledkem jeho nedávného jednání s ruským prezidentem Putinem bylo příměří na jihu Sýrie, které dosud trvá.

Trump v rozhovorech začal mimo jiné hájit svého nejstaršího syna, který se během prezidentské volební kampaně setkal s ruskou právničkou napojenou na Kreml. Trump řekl, že by většina lidí na takovou schůzku také přišla, a že od té doby se nic dalšího nestalo.

Trapné přivítání s Brigitte

Při vítání s prezidentským párem Francie se Trump dopustil společenského faux pas. V momentě, kdy Brigitte Macronová nabízela Trumpovi ruku na přivítání, prezident si na poslední chvíli rozmyslel své gesto a první dámu Francie obejmul. Poté následovalo další trapné třesení rukou.

Podívejte se na video ze setkání s francouzskou první dámou 

„Víte, jste v tak skvělé formě,” řekl Trump francouzské první dámě.Video: Reuters

Trapná gesta pokračují

Při návštěvě muzea v pařížské Invalidovně proběhl další trapný moment, kdy prezident Trump složil kompliment čtyřiašedesátileté první dámě Francie.

„Víte, jste v tak skvělé formě,” řekl. Poté se otočil na Macrona a dodal, že je jeho žena opravdu krásná.

Protesty

Ve čtvrtek se lidé shromažďovali na centrálních náměstích a pochodovali ulicemi Paříže, aby vyjádřili nesouhlas s účastí Trumpa na oslavách pádu Bastily.

Podle facebookové skupiny Paris Against Trump pořadatelé protestovali proti Trumpově postoji k migrantům, jeho sexistickým projevům, islamofobii, rasistickým poznámkám a vojenským plánům.

Přehlídka

Donald Trump v pátek dopoledne jako čestný host sledoval na pařížské třídě Champs-Élysées vojenskou přehlídku.

Jak přehlídka probíhala, se podívejte ve videu

Oslava svátku dobytí BastilyVideo: Ruptly

Reklama

Doporučované