Hlavní obsah

Třeboňská nocturna budou kratší, přijede Adam Plachetka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Festival Třeboňská nocturna, zaměřený na vážnou hudbu, bude letos kvůli dopadům koronavirové pandemie kratší než minulé roky. Koncerty nabídne od 9. do 11. července, 7. srpna v divadle zazpívá basbarytonista Adam Plachetka.

Článek

Venkovní koncerty, kde měli vystoupit kapela Queenie a sopranistka Kateřina Kněžíková s Jihočeskou filharmonií a dirigentem Davidem Švecem, přesunuli pořadatelé na příští rok. ČTK to dnes řekla Irma Mrázková ze spolku Třeboňská nocturna.

„Současný program je v porovnání s původním menší a komornější, přesto Třeboň letos přivítá skvělá jména,“ uvedla Mrázková.

Zahajovací koncert 17. ročníku bude v zámecké konírně, přijede houslista Milan Al-Ashhab, přednese díla Johanna Sebastiana Bacha i Maxe Regera. Festival v minulosti hostil houslisty jako Josef Špaček nebo Jiří Vodička.

V Divadle J. K. Tyla se 10. července představí Dvořákovo klavírní kvarteto se skladbami Wolfganga Amadea Mozarta a Roberta Schumanna. Dva koncerty naplánovali pořadatelé na 11. červenec, kdy na malém zámeckém nádvoří vystoupí Pražský filharmonický sbor a Ensemble 18+ a houslista Bohuslav Matoušek. Posledním koncertem bude 7. srpna recitál Adama Plachetky v divadle.

„Pražský filharmonický sbor stejně jako Adam Plachetka měli v této době vystupovat na operních festivalech v Bregenz a Salzburgu. Koronavirový zákaz vycestování jim umožní se představit na festivalu Třeboňská nocturna,“ uvedla Mrázková.

Zájem o vstupenky diváci mají. Koncerty budou v sálech s omezenou kapacitou. Poptávku po vstupenkách zaznamenali organizátoři od místních lidí, lázeňských hostů i od těch, kteří si rok dopředu zamlouvají ubytování v Třeboni právě kvůli festivalu. Diváků, kteří se kvůli koronaviru bojí jít do uzavřených prostor na koncerty, je podle Mrázkové minimum.

„Vzhledem k velmi dospělému publiku bylo tradicí nedělat příliš změn v léty prověřených zvyklostech. Letošní ročník však nepostrádá řadu změn v programu, místech konání koncertů či dodržování různých vládních opatření. Vstoupí do historie jako ročník plný překvapujících zvratů,“ uvedl na webu ke změnám spjatým s koronavirem ředitel festivalu Miloš Končický.

Doporučované