Hlavní obsah

Tresty pro fotbalové fanoušky – za rasismus i stažené kalhoty

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Fanoušci v Anglii si musejí dávat pozor nejen na ústa, ale taky na nejrůznější gesta

Reklama

Článek

Několikaměsíční, několikaleté nebo i doživotní postihy pro neukázněné fotbalové příznivce. Paleta trestů je v anglickém fotbale velmi pestrá a přístup většinou nemilosrdný. Jiří Hošek, Jindřich Šídlo i Luděk Mádl si všímají i vzestupu nedávno třetiligového Sheffieldu United a rozebírají opětovné prodloužení letního přestupního období v Premier League.

Trojice Mádl, Šídlo a Hošek se shodla, že drakonické tresty pro fanoušky v současné době patří k anglickému fotbalu. „Kluby se snaží případy řešit v zárodku a někdy schválně sáhnou hodně rychle k tvrdému opatření, jen aby se nedostaly do špatného mediálního světla,“ konstatuje Jiří Hošek. Jindřich Šídlo zavzpomínal na historické případy Johna Terryho a Luíse Suáreze a jejich rasistické excesy.

V Angličanu se probíraly i tresty z posledních dnů, kdy se fanoušek Wolverhamptonu dočkal čtyřletého zákazu za „opičí“ gestikulaci na útočníka Chelsea Tammyho Abrahama. Komentátoři se zastavili taky u bizarní scény ze zápasu FA Cupu, při kterém příznivce Newcastlu tak rozvášnil postupový gól v prodloužení, že si v hledišti stáhnul kalhoty a v záběru kamer uchopil do ruky svůj pohlavní úd. Mádl s Šídlem smutně konstatovali, že k takovým extrémním projevům radosti v letošní sezoně ze svého pohledu nevidí důvod.

Došlo i na týmy, které v Premier League jako jedny z mála mohou probíhající sezonu – narozdíl od Arsenalu s Tottenhamem – hodnotit coby úspěšnou. Kromě Leicesteru jde hlavně o Sheffield United, tým bez hvězd, mistrně vedený Chrisem Wilderem. Ten na stadionu Bramall Lane coby malý chlapec podával míče, aby nakones „Blades“ přivedl ze třetí ligy do Premier League a k bráně evropských pohárů.

Angličan

Fotbalový pořad Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel, výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu!

Každé pondělí exkluzivně na Seznam Zprávách v sekci Audio.

Také rádi posloucháte? Napište nám své postřehy, připomínky nebo tipy na mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované