Hlavní obsah

Třetí síla se hroutí. Tři důvody, proč sázka na dvojkoalici lidovců a Starostů nevychází

Proč lidé spojení lidovců a Starostů nefandí? Odpověď je ve skladbě voličů.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Průzkumy veřejného mínění prorokují dvojkoalici špatný konec. Kromě toho v nich ale najdete i vysvětlení, proč sázka na spojení dvou skupin voličů zatím nevychází.

Článek

Měsíc před květnovým sjezdem, na kterém lidovci definitivně schválili dvojkoalici se Starosty, si nechali udělat interní průzkum, kolik lidí by dvojkoalici volilo. Agentura PPM Factum jim tehdy prorokovala 13 procent a volební potenciál ještě o deset procent vyšší.

Jenže už o dva měsíce později se ukázalo, že sázka na součet voličů obou stran byla předčasná. Aktuální průzkumy dvojkoalici předpovídají výsledek pod deset procent – a lidovci, kteří nechtějí vypadnout ze Sněmovny, se chystají ze spojenectví vycouvat.

Co se pokazilo? Z výsledků průzkumů nejrůznějších agentur vyplývá, že propojit voliče Starostů a lidovců není tak snadné, jak si partaje původně představovaly. Průzkumy naznačují tři možné problémy. Za prvé: Obě strany loví ve stejném, poměrně malém rybníčku.

„Tyto dvě strany se velmi dobře doplňují věkově – lidovci oslovují spíše lidi nad 45 let, Starostové spíš mladší. Ale vzdělanostně a regionálně až tak úplně ne. Oslovují podobné lidi a hodně soupeří s dalšími stranami, ať už s ODS, TOP 09 nebo menšími alternativnějšími stranami,“ myslí si sociolog Daniel Prokop z agentury Median.

Jak lidovci, tak Starostové mají voliče především mezi vzdělanějšími lidmi s vyššími příjmy. Obě partaje navíc mají úspěch spíše v menších obcích, především do 1000 obyvatel. Což je rozdíl oproti spojenectví Starostů a TOP 09, kde Starostové přinesli venkov, TOP 09 zase hlasy z větších měst.

Dvojkoalice se rozpadá, lidovce vyděsily špatné průzkumy.

Za druhé: Partaje si mohou skalní voliče odrazovat navzájem. Podle druhého muže lidovců Mariana Jurečky interní průzkum KDU ukázal, že voliči od „svých" stran očekávají úplně jiná témata.

„U KDU více očekávají důraz na oblast rodiny, na oblast sociální problematiky, po kvalitě školství. U Starostů více rezonovala témata od středu doprava spojená s ekonomikou,“ popsal výsledky stranického průzkumu. Podobné výsledky vyšly také z interního průzkumu Starostů.

Podobně problematické je to i s kraji, ve kterých mají obě strany šanci uspět. Lidovci tradičně okupují Moravu, jenže v některých moravských krajích jsou silní i Starostové. Ti mohou nabídnout dobré výsledky ve středních Čechách a na Liberecku, jinde v Čechách je to ale problém. „Obě strany ale mají problém na Ústecku, v Karlovarském kraji a dalších českých krajích,“ dodává Daniel Prokop.

A za třetí: Dvojkoalice se uzavřela pozdě a lidé o ní zatím příliš nevědí. Většina průzkumů probíhá tím způsobem, že lidé mají sami říci stranu, kterou chtějí zvolit. Není tedy divu, že při nízkém povědomí o dvojkoalici dopadají výsledky špatně.

Podle některých průzkumů je stále více lidí, kteří si myslí, že Starostové kandidují společně s TOP 09, než těch, kteří zaregistrovali spojenectví s lidovci. O něco lépe pak dvojkoalice dopadá v průzkumech, kde lidé dostanou konkrétní strany na výběr, ani tam ale výsledky nepředpovídají bezpečný vstup do Sněmovny.

Dvojkoalice přitáhla řadu osobností mimo politiku. Ty teď cítí zklamání. Podívejte se na Večerní zprávy Seznamu:

Večerní zprávy, pondělí 17. 7. 2017.Video: Václav Dolejší

Lidovci mají podle dlouhodobých průzkumů jedny z nejloajálnějších příznivců – kolem 70 procent. Kterým ale, jak ukázala jedna z analýz po krajských volbách, tolik nezáleží na tématech a programu.

Na druhou stranu u Starostů na programu záleží rekordnímu počtu voličů – až šedesáti procentům. Jejich voliči ale zase nejsou stabilní a při různých volbách přecházejí mezi stranami. V úspěšných krajských volbách například Starostové přilákali lidi, kteří v parlamentních volbách volili TOP 09.

Jenže o tyto voliče mohou stejným způsobem zase přijít, protože část voličů je vnímá jako pouhou regionální stranu. A při celostátních volbách sáhnou po osvědčené značce, u níž nehrozí propadnutí hlasu.

„To se může stát, protože lidé volili Starosty v krajských volbách zejména kvůli tomu, že tam byly silné osobnosti. Ale jsou to lidé, kteří nejsou ideologicky vázáni s tou stranou. Převoditelnost krajských voleb na volby celostátní je velmi omezená," popisuje Prokop. Z průzkumů vychází, že voliči Starostů zvažují třeba TOP 09, někdy i hnutí ANO.

O kolik hlasů se hraje:

Při zhruba šedesátiprocentní volební účasti by dvojkoalice potřebovala půl milionů hlasů. Lidovci v minulých parlamentních volbách dosáhli na 336 tisíc hlasů. Starostové samostatně nekandidovali.

Reklama

Doporučované