Hlavní obsah

Návrat tří astronautů. Video z cesty z vesmíru až k dopadu do kazašské stepi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Po přistání.

 

Reklama

Na Mezinárodní vesmírné stanici strávila trojice astronautů celkem 173 dnů. Nyní už jsou bezpečně na Zemi, přistáli podle plánu v kazašské stepi.

Článek

Američan Shane Kimbrough a dva Rusové Sergej Ryžikov a Andrej Borisenko se po 173 dnech strávených na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vrátili na Zemi.

Krátce před dvanáctou hodinou se kosmická loď Sojuz odpoutala od ISS a zamířila k Zemi. Ve 13:21 trojice astronautů v modulu bezpečně přistála v kazašské stepi. Několik posledních kilometrů let brzdil velký červenobílý padák.

Podívejte se na okamžik přistání:

Trojice astronautů přistála v návratové kabině lodi Sojuz v kazašské stepi.

Velení Mezinárodní vesmírné stanice po Shane Kimbroughovi převzala jeho kolegyně z NASA Peggy Whitsonová. ISS bude velet už podruhé - poprvé měla stanici na povel v roce 2008, a zároveň to bylo poprvé, kdy ISS velela žena.

Celý záznam přistání:

Přistání posádky ISS v Kazachstánu.

Whitsonová nedávno pokořila ženský rekord v celkové délce výstupů do vesmíru. Naposledy ISS opustila na šest a půl hodiny. Se Shanem Kimbroughem připravovali stanici na příjem komerčních vesmírných letů.

Reklama

Doporučované