Hlavní obsah

Útočník nožem v Glasgow byl súdánský žadatel o azyl, měl problémy

Foto: Profimedia.cz

Policie a záchranáři zasahují v centru Glasgow.

Reklama

aktualizováno •

Při pátečním útoku nožem ve skotském Glasgow bylo zraněno šest osob. Policie potvrdila jednoho mrtvého a uvedla, že čin není vyšetřován v souvislosti s terorismem.

Článek

Policie potvrdila jednoho mrtvého. Jde o pachatele činu, kterého zastřelil zasahující policista. Do nemocnice bylo v pátek převezeno šest zraněných, včetně jednoho policisty. Dvaačtyřicetiletý policista je v kritickém, ale stabilním stavu.

Útok se odehrál v hotelu Park Inn na nákupní tepně West George Street, který slouží jako ubytovna pro žadatele o azyl, tím byl podle serveru televize Sky News i pachatel, původem ze Súdánu. Zaměstnanci zařízení měli být den před incidentem varováni, že muž má psychické problémy.

Útočník, který do Británie přicestoval před půl rokem, se podle médií začal chovat nevyzpytatelně. Stěžoval si na podmínky panující v hotelu a zejména mu vadil hluk.

O události na svém twitterovém účtu informovala i skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Incident už také na svém twitteru okomentoval britský premiér Boris Johnson. „Jsem hluboce zarmoucen strašnou událostí v Glasgowě. Mé myšlenky jsou s oběťmi a jejich rodinami. Děkuji naším statečným zásahovým jednotkám, které jsou na místě.“

„Viděla jsem ošetřované lidi, kteří byli celí zakrvácení. Viděla jsem krev na zemi. Lidé vybíhali z hotelu a policisté na ně křičeli, ať dají ruce nad hlavu,“ popsala stanici Sky News dění těsně po útoku očitá svědkyně.

Další ze svědků, který se BBC představil jako John se v době útoku nacházel přímo v hotelu Park Inn. „Byl jsem ve svém pokoji a slyšel jsem křik. Muž se ženou křičeli o pomoc. Mám pokoj na třetím patře, takže jsem neviděl, co se dole děje. Z okna jsem viděl, jak na hotel kouká spoustu lidí. Znepokojilo mě to a šel jsem se podívat, co se děje. Výtah byl plný krve, šel jsem proto po schodech. Recepce byla zakrvácená,“ popsal situaci na místě útoku.

Několik minut před útokem si útočník telefonoval s právníkem, který mu poskytoval asistenci při azylovém řízení. Do rozhovoru se zapojil i úředník, jenž zaměstnance hotelu dříve zpravil o mužově psychickém stavu. Právník hodlal tento problém postoupit specializovanému odboru při ministerstvu vnitra. Žadatel o azyl nožem zaútočil bezprostředně po telefonátu.

Ve Velké Británii je dlouhodobě zvýšené riziko teroristického útoku. Policie a záchranné složky s touto eventualitou počítají a pravidelně nacvičují reakci na tyto mimořádné situace. Minulou sobotu ubodal útočník v anglickém Readingu nedaleko Londýna 3 lidi a další zranil.

Reklama

Doporučované