Hlavní obsah

Dva mrtví a tři nezvěstní. Otřes zasypal polské horníky

Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Záchranáři v polském uhelném dole Zofiówka pokračují v neděli odpoledne v pátrání po třech nezvěstných hornících. Záchranné práce začaly v sobotu dopoledne krátce potom, co důl ve městě Jastrzembie-Zdrój nedaleko českých hranic zasáhl neobvykle silný otřes. Z jedenácti pracujících horníků jsou tři stále nezvěstní. Jeden havíř zemřel v neděli ráno a druhé bezvládné tělo nalezli záchranáři odpoledne.

Článek

Nové informace o záchraně polských horníků uvedl v neděli ředitel Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW) Daniel Ozon.

Tři z původních jedenácti horníků, kteří v uhelném dole Zofiówka v sobotu dopoledne při otřesu pracovali, se stále pohřešují. Jeden zemřel v neděli ráno a druhého mrtvého potvrdili pracovníci záchranného týmu odpoledne.

Na místě zasahuje zhruba 200 záchranářů. Práci jim komplikují závaly, vysoká teplota a také nedýchatelný vzduch. V dole se mohou pohybovat jen s kyslíkovými přístroji.

V sobotu večer místo neštěstí navštívil polský premiér Mateusz Morawiecki. V neděli k dolu dorazil i prezident Andrzej Duda, aby vyjádřil horníkům a jejich rodinám podporu.

Čtyřem horníkům se podařilo uniknout nedlouho po otřesu, který se odehrál v sobotu zhruba o půl dvanácté dopoledne. Ozon uvedl, že „jsou v poměrně dobré kondici”.

V sobotní podvečer JSW oznámila, že záchranáři našli další dva. Večer se poté záchrannému týmu podařilo jednoho horníka, na kterého se zřítila kovová konstrukce, vyprostit. Po jeho přemístění na podzemní základnu v neděli ráno byl ale mrtvý. O posledním nalezeném horníkovi informoval záchranný tým krátce po poledni, i toho ale odpoledne potvrdili jako oběť neštěstí.

Představitelé báňského úřadu v Polsku uvedli, že Zofiówku postihl přirozený otřes o síle více než 3,4 stupně Richterovy škály. Došlo k němu v hloubce asi 900 metrů. Polští havíři zrovna budovali novou chodbu v části dolu, kde se uhlí ještě nedobývá.

Otřes byl nejsilnější za dobu, co je důl Zofiówka v provozu. Černé uhlí se v něm těží od konce 60. let minulého století.

Reklama

Doporučované