Hlavní obsah

Tři roky vězení za nerespektování státní hymny. Hongkong chce zavést nový zákon

Hongkong chce zavést trest za hanobené čínské hymny.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Až tři roky vězení za hanobení čínské hymny chce zavést vláda v Hongkongu. Obyvatelé ostrova jsou ale proti, bojí se rostoucího vlivu Číny. Jedním z hlavních důvodů zavedení zákona je bučení mladých lidí při hymně na fotbalových zápasech.

Článek

Vláda v Hongkongu chce zavést nový zákon, který by trestal nerespektování čínské hymny. Za jeho porušení hrozí až tři roky vězení. Lidé v bývalé britské kolonii s prosazením zákona většinou nesouhlasí, bojí se zvětšování tlaku od Čínské lidové republiky na autonomní Hongkong.

Zákon by měl zajistit, aby mladí lidé nebučeli při hymně na fotbalových zápasech. Jejich protest je projevem nesouhlasu s pekingským vlivem.

Kromě vězení by měla narušiteli hrozit i pokuta v hodnotě 50 tisíc hongkongských dolarů (v přečtu necelých 145 tisíc korun). Zákon by se měl také vztahovat na děti ve školním věku, včetně těch, které chodí do mezinárodních škol, ti se budou muset hymnu naučit. Učitel druhého stupně základní školy Simon Hung se obává, že vláda by mohla příště přijít s jiným zákonem, který by jim přikazoval, co mají učit. „Teď je to národní hymna, ale příště by to mohlo být něco jiného,“ říká pedagog.

Očekává se, že prosazení zákona projde velmi snadno. Opozice nemá totiž dost křesel na to, aby ho mohla zablokovat. Hlasování by mělo proběhnout před začátkem léta.

Stejný zákon zavedla čínská pevnina v roce 2017, ve stejném roce vešel v Hongkongu v platnost zákon o hanobení vlajky a státních symbolů. Trestem jsou, stejně jako u nerespektování hymny, tři roky vězení.

Bývalá britská kolonie se jako autonomní území připojila k Čínské lidové republice v roce 1997. Mladí lidé se ale stále považují na občany Hongkongu a ne Číny. K pevnině patřit nechtějí a odmítají snahu Pekingu odstranit jejich autonomii a nahrazení čínské identity místo hongkongské.

Reklama

Související témata:

Doporučované